PATRIMONI
Cultura 03/02/2011

Catalunya des de l'aire, el 1945

Defensa cedeix a Catalunya 3.600 fotogrames de seva primera cartografia aèria posterior a la guerra

Efe
2 min
Carme Chacón i Lluís Recoder

BarcelonaEl ministeri de Defensa ha cedit a l'Institut Cartogràfic de Catalunya els 3.600 fotogrames de la primera cartografia aèria completa que es va fer sobre Catalunya, entre 1945 i 1946, que tenen un alt valor històric pel fet de retratar des del cel els anys més durs de la postguerra. Així, Catalunya serà la primera comunitat que podrà reconstruir de forma completa la seva història geogràfica des de 1945 fins a l'actualitat. El Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l'exèrcit de l'aire ha traspassat a l'Institut Cartogràfic de Catalunya aquests fotogrames, elaborats per l'exèrcit americà i coneguts com la Sèrie A, segons l'acord oficialitzat avui per la ministra de Defensa, Carme Chacón, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder.

Els fotogrames es van dur a terme entre el febrer de 1945 i el setembre de 1946. L'arxiu que ara se cedeix a l'Institut Cartogràfic permet descobrir en alta qualitat imatges curioses, com Barcelona sense el seu emblemàtic Camp Nou, Lleida sense ponts, Tarragona sense port i Girona sense haver crescut. Els 3.600 documents que ara se cedeixen a Catalunya formen part d'un lligall d'un total de 54.400 fotogrames que corresponen al primer vol general de cobertura total de Catalunya i Espanya que es va completar entre 1945 i 1946 per al reconeixement territorial i la generació de cartografia de base, a càrrec de l'exèrcit de l'aire nord-americà (USAF).

Amb el protocol signat avui entre Defensa i la Generalitat, l'Institut Cartogràfic català es compromet a elaborar un ortofomapa digital en blanc i negre de Catalunya, del qual en lliurarà una còpia al Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l'exèrcit de l'aire. Els primers fotogrames complets de Catalunya es podran consultar en el futur a través del web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, que rep unes 145.000 visites l'any.

stats