CINEMA
Cultura 24/09/2016

Castigats sense nominació als Oscars

El Brasil escull una cinta desconeguda en lloc d’‘Aquarius’, símbol contra l’‘impeachment’ a Rousseff

Joaquim Piera
3 min
Castigats sense nominació als Oscars

São PauloUna “decisió política” del nou govern brasiler de Michel Temer ha deixat Aquarius, de Kleber Mendonça Filho i protagonitzada per la diva Sonia Braga, sense poder competir com a millor pel·lícula estrangera als Oscars 2017. “La decisió del ministeri de Cultura està en sintonia amb la realitat política del Brasil; en altres paraules, és una decisió coherent i esperada”, va assegurar la setmana passada Mendonça Filho, aclamat internacionalment i que al Brasil és un emblema contra l’ impeachment a Dilma Rousseff. El film escollit per representar el gegant sud-americà al final és Pequeno segredo, que “s’adequa molt més a Hollywood”, segons el seu director, David Schurmann.

La no nominació d’ Aquarius, que acumulava 230.000 espectadors en les primeres tres setmanes d’exhibició al Brasil, és l’últim capítol de l’estira-i-arronsa entre l’actual president, Michel Temer, i l’equip del llargmetratge. Les hostilitats van començar al maig al Festival de Canes, quan el director i els intèrprets van mostrar cartells denunciant “el cop d’estat” que suposava l’ impeachment contra Rousseff.

Va ser l’escenificació de la poca afinitat que hi ha entre el món de la cultura i el nou president del Brasil. El dia que va prendre possessió com a president interí va anunciar l’extinció del ministeri de Cultura, que en les etapes de Lula i Rousseff havia sigut dirigit per figures de la dimensió de Gilberto Gil, la cantant i compositora Ana de Hollanda, germana de Chico Buarque, o el sociòleg Juca Ferreira. La pressió de la intel·lectualitat i de l’ star system van obligar l’executiu a fer marxa enrere. En aquell moment es va confirmar el divorci entra la nova cartera encapçalada per un buròcrata, Marcelo Calero, i la indústria cultural.

A finals d’agost, es va reprendre la guerra freda entre l’executiu, encara provisional, i Aquarius. La història de la Clara (Sonia Braga), una escriptora jubilada que viu a Recife i pateix assetjament immobiliari, ha captivat la crítica internacional i la local, convençuda que podia aconseguir per al Brasil, per primera vegada, l’Oscar com a millor cinta estrangera. Només quatre vegades una pel·lícula brasilera ha sigut finalista, l’última va ser Central do Brasil, de Walter Salles, el 1999.

La configuració del jurat encarregat de nominar el candidat brasiler als Oscars va encendre la polèmica. Entre els seus membres, hi havia un crític que havia reprovat les protestes a Canes i havia acusat els integrants de la cinta de viatjar amb diners públics. Mendonça Filho ja va alertar del “biaix polític” que l’assumpte estava adquirint. Trencant una norma establerta al Brasil es va optar per un film, Pequeno segredo, que encara no s’ha estrenat. És més, s’exhibirà als cinemes a corre-cuita, a finals de mes, perquè s’adeqüi a les regles de l’Acadèmia.

Aplaudiments als cinemes

Paral·lelament, es va obrir un nou front quan el ministeri de Justícia va classificar Aquarius per a majors de 18 anys, perquè hi havia escenes de “sexe explícit i drogues”. Les protestes populars i de la distribuïdora van forçar una nova rectificació governamental i la cinta, el dia que començava a ser exhibida, va ser catalogada per a un públic de més de 16 anys. “Ha sigut un intent de prohibir-la, una espècie de cop d’estat”, va clamar Sonia Braga.

Arreu del país les projeccions de la pel·lícula acaben sovint amb el públic aplaudint i cridant “Fora Temer”. “Més enllà de les decisions del govern brasiler, Aquarius ha conquerit prestigi internacional i això inclou la distribució comercial en més de 60 països. Al Brasil estem tenint impacte popular i el més important és que la pel·lícula ja forma part de la cultura d’aquests temps en un any difícil al país”, assegura Mendonça Filho.

stats