Cultura 01/06/2011

Catalunya i les Balears presenten un pavelló conjunt a la Biennal de Venècia

La instal·lació és un projecte de la videoartista Mabel Palacín

Redacció
2 min
Mascarell, Villatoro i Palacín

BarcelonaEnguany, per primera vegada, Catalunya i les Illes Balears presenten un pavelló conjunt a la Biennal d'Art de Venècia. La proposta seleccionada per un jurat internacional és Mabel Palacín: 180º, un projecte d’aquesta videoartista comissariat per David G. Torres.

La instal·lació, que s'ha inaugurat aquesta tarda al Magazzino del Sale núm 2, consta d’una gran fotografia fixa d’un edifici venecià, de la qual van mostrant detalls molts més precisos en una gran pantalla. Alhora, en cinc pantalles petites més s’hi poden veure diferents visions de la mateixa imatge. El pavelló es podrà visitar fins el 30 d'octubre.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro; el comissari, David G. Torres; i l’artista, Mabel Palacín. També hi ha participat Marco Baravalle, director artístic del col·lectiu SaLE que ha cedit les instal·lacions del Magazzino del Sale i amb qui s’ha preparat conjuntament tot un programa paral·lel que es desenvoluparà en els propers mesos.

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha recordat que “l’art català ha estat sempre present a la Biennal des de finals del segle XIX, però amb la consolidació del pavelló català i balear s'ha produït un salt d'escala: és la presència més sòlidament democràtica, escollida per un jurat a través d'un concurs, de l'art català". Mascarell ha afirmat que "la presència de la realitat cultural de Catalunya a Venècia es també diàleg i aprenentatge i és positiu que es participi a cites com la Biennal amb la intenció de configurar una mena de cultura tranversal". Ha afegit també que "necessitem mirades profundes i radicals des del món de l’Art per obrir nous horitzons".

El director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, ha destacat la bondat del procés de selecció del projecte, a través d’un jurat internacional de prestigi. També s’ha mostrat especialment satisfet de “fer allò que volíem fer, que és presentar-nos a Venècia amb la lògica de Venècia, fet al que contribueix la nostra col·laboració amb Sale, una entitat cultural veneciana, que ja té el seu lloc a la vida cultural i associativa de la ciutat i que ens permet desembarcar a la Biennal de la mà d’un dels actors culturals destacats a Venècia”.

stats