Cultura 06/04/2011

Els fills d' Agustí Centelles donen tres fotografies a l'Ajuntament de Lleida

Es tracta d'una panoràmica de Lleida, una fotografia d'uns urinaris públics empaperats amb pasquins al costat de l'església del Carme i una de les seves instantànies més cèlebres, la Mater Dolorosa, en què una dona plora sobre el cadàver del seu marit després del bombardeig de 1937 sobre la capital del Segrià

2 min

Els fills del fotoperiodista català Agustí Centelles (1909-1985), Octavi i Sergi, han donat a l'Ajuntament de Lleida tres instantànies del fons del seu pare preses durant la Guerra Civil a la ciutat, segons informa Efe. Es tracta d'una panoràmica de Lleida feta des d'un dels ponts que travessen el Segre, una fotografia d'uns urinaris públics empaperats amb pasquins al costat de l'església del Carme i una de les seves instantànies més cèlebres, la Mater Dolorosa, en què una dona plora sobre el cadàver del seu marit després del bombardeig del 2 de novembre de 1937 sobre la capital del Segrià.

Aquestes tres fotografies poden veure's a l'exposició Agustí Centelles, el fotoperiodista lleial, que ahir a la nit van inaugurar al pati del Palau de la Paeria de Lleida els fills de Centelles, en el marc de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que tindrà lloc del 8 al 15 d'abril. La mostra és un compendi de mig centenar d'imatges del fotoperiodista que reflecteixen el que va ser "la preguerra, la guerra i el camp de concentració de Bram (França)", en què Centelles va estar internat, segons que va declarar el seu fill Octavi.

Aquesta exposició itinerant inclou per tant imatges molt diverses, des de la trinxera, la rereguarda, el front de guerra o el bombardeig de Lleida, fins a jocs infantils en els quals els nens s'afusellen uns a altres o el cultiu de patata al Maresme. "Veient aquesta exposició et pots fer una gran idea del que és l'obra Centelles", diu el fill petit del fotoperiodista.

El seu germà, Sergi Centelles, destaca l'estret vincle del seu pare amb les comarques de Lleida, ja que la seva mare era de Juneda, una petita població situada a uns 20 quilòmetres de la capital lleidatana. Va ser ella, explica, qui va animar Centelles que comencés a treballar pel seu compte i que es comprés una càmera Leica, que va adquirir l'any 1934 per 900 pessetes. "A partir de llavors es va convertir en un innovador de la fotografia", subratlla Sergi Centelles.

stats