Política Cultural
Cultura 16/12/2011

El Cercle de Cultura demana una ràpida solució al conflicte del CoNCA

L'entitat assegura que "disposar de competències per sobre els criteris d'un determinat Govern no hauria de distreure" el CoNCA de les seves "funcions bàsiques"

Ara
2 min

BarcelonaS'obre un nou capítol en el llarg i polèmic conflicte del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). El Cercle de Cultura ha emès un comunicat en què assegura que "gestionar o no directament programes concrets de la política cultural d'un determinat govern, fins i tot, disposar de competències estables per sobre els criteris d'un determinat Govern, és des del nostre punt de vista una possibilitat instrumental, i en cap cas hauria de distreure el CoNCA de les seves funcions bàsiques".

El CoNCa, en l'actualitat, té un sol membre: Pilar Parcerisas. La resta del plenari de l'entitat va dimitir el passat set de novembre en bloc amb un comunicat conjunt en què acusaven el departament de Cultura de voler convertir-los en un "organisme irrellevant" buidant de continguts la institució en el marc d'una "involució política i cultural".

La postura del Cercle de Cultura coincideix força amb la del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ja va anunciar que el futur CoNCA no tindria competències executives i tan sols "vetllaria" i "proposaria". Amb la nova llei el CoNCA és un òrgan consultiu amb capacitat per fer informes i dictàmens, però sense un pressupost propi ni possibilitat de decidir sobre a qui se li donen les ajudes i a qui no.

En opinió del Cercle de Cultura, el CoNCA hauria de tenir com a missió "vetllar pel desenvolupament de la cultura; assegurar la independència de la cultura en relació als interessos partidistes; assessorar les polítiques culturals; donar a conèixer i prestigiar els més rellevants creadors, pensadors i artistes del nostre país; i mantenir un diàleg permanent amb els agents culturals i la ciutadania".

D'altra banda, el Cercle de Cultura, que té com a vicepresident el primer president del CoNCA, Xavier Bru de Sala, reivindica que es nomenin com a membres del CoNCA homes i dones "d'indubtable i reconegut prestigi intel·lectual, artístic o científic, i amb voluntat inequívoca de servir de manera desinteressada a la nostra cultura"

stats