Cultura 17/12/2011

Mor la cantant de Cap Verd Cesária Évora

La 'diva dels peus nus' ha mort avui a la seva ciutat natal als setanta anys. Al setembre va anunciar que cancel·lava la gira prevista per a aquesta tardor per motius de salut

Ara
1 min
Cesária Évora, en una actuació al Festival de Jazz de Niza aquest estiu

BarcelonaCesária Évora ha mort a la ciutat portuària de Mindelo, on va néixer fa setanta anys, segons informava aquest matí el ministre de Cultura de Cap Verd, Mario Lucio Sousa. Al setembre va anunciar a París que anul·lava la gira prevista per a aquesta tardor per motius de salut. En els darrers anys es va sotmetre a diverses operacions, i el 2010 a una operació a cor obert. Ja feia setmanes que estava ingressada a l'hospital Baptista de Sousa de la seva ciutat natal, amb un quadre d'insuficiència respiratòria i edema pulmonar.

La música de Cesária Évora, caracteritzada per la seva força i emoció, ha suposat l'acceptació internacional de la morna en els últims 20 anys. Évora va publicar 14 discos, el primer dels quals no va arribar al mercat fins al 1988. Duia el títol de La diva aux pieds nus, fent al·lusió al seu costum de pujar als escenaris descalça, en solidaritat amb els sensesostre i els nens pobres del seu país. L'efecte va ser tal que amb el temps tothom va començar a referir-se a Évora com "la diva dels peus nus". Tenia 47 anys quan es va convertir en una revelació internacional de primera línia.

El 2004 va guanyar el premi Grammy al millor àlbum de músiques del món, i el 2007 el president francès Jacques Chirac li va fer entrega de la medalla de la legió d'honor.

stats