Cultura 18/03/2011

La família Chillida anuncia el tancament definitiu del Chillida Leku

La família considera que les institucions basques "no poden complir els compromisos adquirits i signats l'any 2009 pel Govern Basc i la Diputació de Guipúscoa".

Redacció
2 min
El museu Chillida Leku

BarcelonaLa família de l'escultor Eduardo Chillida ha comunicat avui el "tancament definitiu al públic" del museu Chillida-Leku d'Hernani (Guipúscoa), que es mantindrà com a col·lecció privada després de no arribar a un acord amb les institucions per mantenir el seu caràcter d'espai museístic.

La família Chillida ha informat els treballadors de l'extinció dels seus llocs de treball i ha anunciat que l'obra de l'escultor es mantindrà a la finca de Zabalaga, "on podrà ser analitzada per estudiosos" però no serà accessible al públic. Els responsables del museu han considerat, segons expliquen en un comunicat, que les institucions no garanteixen les condicions que va plantejar en el seu moment Eduardo Chillida, de manera que la família "ha decidit alliberar la Diputació Foral de Guipúscoa i al Govern Basc dels seus compromisos" i "no forçar cap nou acord".

La família considera que les institucions basques "no poden complir els compromisos adquirits i signats l'any 2009 pel Govern Basc i la Diputació de Guipúscoa". Aquests compromisos es basaven en "tres condicions molt clares que sempre va manifestar l'artista": mantenir la "unitat permanent de la col.lecció en els actuals terrenys" i amb la mateixa configuració. La segona fa referència al "caràcter monogràfic del museu", al qual no es pot incorporar obra d'altres artistes, "encara que sí podran habilitar nous espais annexos amb exposicions temporals ". I la tercera condició assenyala que la família es reserva el dret de veto "en el que afecti a la salvaguarda de l'obra i la imatge de Chillida".

Segons els propietaris de Chillida-Leku, durant la negociació les institucions han qüestionat, entre altres coses, "el caràcter monogràfic del museu", que "és una de les bases fonamentals del mateix i que com a tal ha estat conegut i apreciat en els seus 10 anys d'existència ".

"El manteniment d'aquesta col lecció privada com a espai obert al públic és inviable per la seva dèficit recurrent. Només el 2010 van ser més de 600.000 euros els que els Chillida van haver d'aportar individualment", argumenten els hereus de l'escultor guipuscoà.

El tancament definitiu, comunicat avui als treballadors i a les institucions, significa la presentació d'un ERO d'extinció dels llocs de treball dels 20 empleats d'aquest equipament, que actualment es troben en situació de suspensió d'ocupació des que el museu va tancar les seves portes provisionalment el passat 31 de desembre. Segons els Chillida, les administracions "havien indicat que no assumirien cap compromís amb l'actual personal del museu".

La família ha anunciat que "continuarà assumint el manteniment del llegat com a part de la seva responsabilitat", alhora que ha lamentat "més que ningú" no haver arribat a un acord "que permetés la continuïtat d'aquest museu que tant esforç li ha suposat i en el qual ha invertit tanta feina i il·lusió".

stats