Cultura 14/06/2011

La família Chillida, disposada de reprendre "amb rigor" les negociacions amb el Govern basc per reobrir el Chillida Leku

El museu dedicat a l'escultor basc va tancar les portes el 18 de març davant la impossibilitat de la família de gestionar-lo de manera privada

Efe
2 min
El museu Chillida Leku

VitòriaIgnacio i Luis Chillida, dos dels fills de l'escultor, han declarat que no s'han sentit ben tractats pel Govern Basc durant les negociacions sobre el futur del museu Chillida Leku, encara que s'han mostrat disposats a reprendre les converses però amb "rigor, serietat i professionalitat". "No ha existit rigor en les propostes del Govern Basc", ha assegurat Luis Chillida, qui amb el seu germà Ignacio ha comparegut davant el Parlament Basc, a petició del PP, per explicar el passat, present i futur del museu Chillida Leku d'Hernani (Guipúscoa), i els motius pels quals no es va arribar a un acord per gestionar aquest espai escultòric.

El museu va tancar les seves portes al públic el 31 de desembre passat després que la família anunciés la impossibilitat de sostenir econòmicament Chillida Leku des de la gestió privada. Posteriorment, el 18 de març, la família va decidir el seu tancament definitiu en no arribar a un acord amb el Govern Basc i la Diputació de Guipúscoa per intentar mantenir obert el museu, que seguirà la seva activitat com a col·lecció privada però no serà accessible al públic.

Les institucions van fer una oferta econòmica per a l'adquisició del centre, xifrada en 80 milions d'euros, que la família va rebutjar no per qüestió de diners, ha precisat avui Ignacio Chillida, sinó perquè no es garantia la unitat de la col·lecció en els actuals terrenys ni el caràcter monogràfic del museu. "No s'ha arribat a un acord perquè no se signava un respecte a Chillida, a la seva obra i al museu", ha recalcat el fill de l'escultor, si bé s'ha mostrat disposat a parlar "del que sigui" amb les institucions, encara que amb la condició que es compleixin "certes coses", principalment que es mantingui unit el llegat del seu pare.

També ha reconegut que hi ha hagut "certs problemes de comunicació" amb la consellera de Cultura del Govern Basc, Blanca Urgell, mentre que el seu germà Luis ha exigit, per arribar a un acord, una "part jurídica" que garanteixi el que passarà en el futur amb les escultures. Urgell ha assenyalat recentment que la causa de la ruptura de les negociacions va ser "essencialment econòmica", cosa que ha negat Ignacio Chillida, per a qui els diners "no ha estat un problema mai", sinó la manca de garanties per mantenir el caràcter monogràfic del museu i el dret de la família a salvaguardar-lo. Sobre això, ha argumentat que si el problema de la família fos una qüestió econòmica mai haguessin acudit a les institucions públiques per negociar, sinó al mercat de l'art, on les obres de l'escultor tenen un "valor en alça".

Sobre el futur de Chillida Leku, Ignacio ha recordat que, encara sense visitants, el museu li costa a la família uns 300.000 euros a l'any, i ha parlat de buscar camins "no transitats". Ignacio Chillida ha anunciat que s'ha concertat la celebració d'un seminari taller sobre l'obra del seu pare a finals de l'estiu i s'està estudiant ampliar la col·laboració amb altres entitats i museus nacionals i estrangers. La família està treballant també en diferents projectes "arreu del món" i en un simposi sobre Chillida i la seva obra que s'ha de celebrar el 2012.

stats