TEATRE
Cultura 09/02/2016

Clàudia Cedó porta ‘Et planto’ al Tantarantana

Núria Tarragó
2 min
Els quatre actors d’Et planto.

BarcelonaJulio Alvarez, director artístic del Tantarantana, va rebre un correu de la companyia El Vol del Pollastre quan ja tenia gairebé tota la programació tancada, però la proposta d’aquests joves actors formats a l’Aula de Teatre de Banyoles el va deixar “meravellat”. Ell mateix va anar a veure l’obra Et planto a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles -on es va estrenar en el marc del Temporada Alta- per trobar-li un forat al Tantarantana, que finalment acollirà la representació del 10 al 28 de febrer.

A més a més, comptar en la programació amb una obra escrita i dirigida per l’autora revelació del 2015, Clàudia Cedó, també suposava una bona oportunitat per a la sala barcelonina. En aquest últim any, la dramaturga ha rebut el premi Butaca al millor text teatral i el premi Serra d’Or al millor espectacle revelació amb Tortugues, i ha guanyat el V Torneig de Dramatúrgia Catalana.

Et planto és el tercer espectacle de Cedó amb els membres d’El Vol del Pollastre, uns actors que “coneix molt”, ja que era professora seva. Cedó explica per videoconferència des de l’Argentina, on està participant al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic del Festival Temporada Alta a Buenos Aires, que la confiança amb els actors li va permetre “jugar amb nous llenguatges” i “explicar de manera divertida una història senzilla”. Et planto és un espectacle de creació elaborat a partir d’improvisacions i diàlegs espontanis dels intèrprets -Genís Casals, Eduard Serra, Arnau Nadal i Júlia Falgàs- per aconseguir que els personatges de l’obra parlin des de la veritat i la proximitat. El muntatge és un trencaclosques amorós que parteix de la ruptura entre la Júlia i el Miquel, per part d’ella, i els intents desesperats d’ell per tornar.

La trama se separa en dues parts: el procés de retenció, en què el Miquel intenta fer tot el possible perquè la Júlia no el deixi, i el canvi, quan el Miquel ja ha provat tots els recursos per tornar amb la Júlia i es planteja canviar. A partir de diverses preguntes, Et planto proposa una reflexió sobre el desig, la necessitat de retenir el que desitgem i com perdem l’interès una vegada ho aconseguim.

La trama de l’obra explora l’univers interior de la parella protagonista barrejant escenes del present amb moments del passat i situacions imaginades, de manera que el públic es pot sentir identificat amb els dos personatges: amb el Miquel per tot el que som capaços de fer quan ens deixen, i amb la Júlia per la pèrdua del desig a causa de la rutina. Segons Cedó, el fet que els tres actors interpretin un mateix personatge “dóna molt de joc” i permet situar l’espectador dins la personalitat del Miquel, ja que cada un d’ells desenvolupa un rol identitari diferent: un és més racional, l’altre més emocional i passional, i l’últim és més instintiu.

La música, composta especialment per al muntatge, i les animacions de la il·lustradora Andrea Zayas, projectades durant la representació, acompanyen una mateixa escenografia durant tot l’espectacle que permet transportar el públic a diferents espais.

stats