Teatre
Cultura 11/11/2011

Clàudia, una dona de set metres, gran atractiu de l'òpera 'Le Grand Macabre' al Liceu

L'espectacular escenografia, de quinze metres d'alçada i set tones de pes, és obra d'Alfons Flores

Ara
1 min
Clàudia, espectacular figura humana

BarcelonaUn dels grans atractius de l'òpera Le Grand Macabre, de György Ligetis, que es representarà al Liceu els dies 19, 22, 25, 28 de novembre i 1 de desembre, és Clàudia, una figura de dona de set metres d'alçada, quinze metres d'amplada i set tones de pes.

L'espectacular escenografia és obra d'Alfons Flores, els vídeos són de Franc Aleu, la direcció escènica d'Àlex Óllé (La Fura dels Baus) i Valentina Carrasco, i la direcció musical de Michael Boder.

El cos d'aquesta dona es mou i gira gràcies a una roda tractora accionada per un motor situat dins del pit dret del seu cos. El cap també gira dues voltes sobre el coll i a dins hi ha una càmera que projecta diferents imatges dels ulls que produeixen unes mirades d'expressivitat espectacular. El cos s'obre completament i deixa a la vista l'interior. Els cantants i actors es desplacen per sobre i per dins, i entren i surten per alguns orificis de l'escultura gegant.

Tots aquests moviments es controlen mitjançant sistemes electrònics de posició, velocitat i acceleració que permeten programar-los coordinats amb els moviments dels cantants i actors i amb les projeccions de vídeo. L'acció combinada dels moviments motoritzats de la Clàudia amb la projecció del vídeo que segueix la figura fa que s'aconsegueixin uns efectes preciosos.

Le Grand Macabre s'ha representat en nombrosos teatres d'òpera internacionals des de la seva estrena, l'any 1978. La música és una barrega d'estils que aporta a l'obra una càrrega irònica i grotesca centrada en la fi del món.

stats