Cultura
Cultura 27/04/2011

Francesc Guardans demana al govern una reflexió a fons sobre el futur del CoNCA

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha atorgat 11.389.817 euros en ajudes

Sílvia Marimon
2 min
Guardans al Parlament

Barcelona"Ens manca encara una reflexió a fons del desplegament d'aquest organisme". El president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Francesc Guardans, ha demanat a la conselleria de cultura una reflexió sobre quin ha de ser el futur de l'organisme que presideix durant la seva compareixença al Parlament. El CoNCA es va constituir el març de 2009 per tal de "renovar les polítiques culturals, millorar, ampliar i estabilitzar el suport a la creació, amb el convenciment que les polítiques de foment i expansió de la cultura s'han de mantenir al marge dels canvis de govern".

Amb la victòria de Convergència i Unió i l'inici d'una nova legislatura, però, es va arribar a qüestionar la seva continuïtat. "Ens va sorprendre" –ha afirmat Guardans– "perquè seria com qüestionar la continuïtat de l'aeroport, pensàvem que havíem estat creats com a institució més enllà de la legislatura". Tot i així, ha matisat el president del CoNCA ara "hem iniciat un diàleg amb la Conselleria de Cultura". El CoNCA va ser creat per llei i, segons ha dit aquest matí Guardans, continuarà existint. La qüestió a decidir, però, és quines seran les seves funcions. La diputada de CiU, Àngels Ponsa, ha deixat prou clar que el seu grup vol un canvi de rumb: "El CoNCA va ser nomenat pel Parlament però incideix en polítiques que ha de decidir l'executiu i això genera certa confusió perquè es crea una duplicitat". Ara el CoNCA atorga subvencions, però en opinió de Ponsa s'haurien de buscar noves fórmules i convertir en CoNCA en un "consell de savis que proposés subvencions i en fes una avaluació". Uns comentaris que han aixecat alguns comentaris de desaprovació entre alguns membres del plenari del CoNCA.

Un altre interrogant és quin pressupost tindrà el CoNCA. Com la resta d'organismes patirà retallades, però en opinió de Guardans abans de parlar de xifres s'hauria de parlar de funcions: "Seria un disbarat assentar les bases de quin ha de ser el futur del CoNCA a partir d'una xifra. Entenc la pressa pressupostària però em nego que la xifra sigui la base seriosa per saber què hem de fer". Una altra discrepància entre la conselleria i el CoNCA és el Canòdrom. "No comparteixo al 100% la visió de Mascarell" ha assegurat Guardans. L'any passat el CoNCA va aportar 1.074.016,4 euros per a l'execució de la segona fase d'obres d'habilitació del Canòdrom com a Centre d'Arts Visuals de Barcelona. Guardans ha defensat aquest equipament, mentre el conseller de cultura, Ferran Mascarell, sempre ha expressat els seus dubtes sobre la seva idoneïtat.

Siguin quines siguin les retallades, en opinió de Guardans, el CoNCA ja va "néixer pobra". Amb un pressupost de 15 milions d'euros, i "37 persones treballant amb restriccions i dificultats se'ns demanen moltes coses, el nostre és un pressupost molt menor del que el sentit comú demanaria que tinguéssim", ha assegurat Guardans. Durant el 2010 el CoNCA va atorgar 11.389.817 euros en subvencions, és a dir, un 68% del seu pressupost. El sector que va rebre més ajudes va ser la dansa, amb 2.685.700 euros; les arts visuals amb 968.600 euros; el teatre amb 670.300 euros; i el circ, amb 300.000. Les associacions d'artistes van rebre 3.477.500 d'euros.

stats