Polítiques culturals
Cultura 28/07/2011

El CoNCA desaconsella la creació d'un nou equipament que aculli el Centre Nacional de Fotografia

El consell artístic ha presentat un estudi en què recomana que siguin els centres ja existents els que gestionin el patrimoni fotogràfic

Acn
2 min

BarcelonaEl Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha presentat avui davant un grup d'experts en fotografia l'estudi sobre l'estat i les perspectives de futur del sector, un encàrrec que li va fer l'anterior conselleria de Cultura per formular una proposta de política pública general. En aquesta línia, el consell artístic català ha desaconsellat la creació d'un Centre Nacional de Fotografia en la seva dimensió patrimonial. Segons l'estudi, hi ha diversos centres ja existents que es podrien fer càrrec de la presència regular i estable de fotografia. El CoNCA també recomana redactar un Pla Nacional de Fotografia, crear una Xarxa de Patrimoni i una Comissió Professional del sector.

La proposta de política pública passa, segons l'estudi del CoNCA, per fixar la mirada en quatre àmbits. En primer lloc, en les polítiques patrimonials. Segons l'informe, no existeix una estructura planificada a nivell nacional del sistema de museus, centres d'art, arxius i centres gestors de documentació en imatge i patrimoni fotogràfic. En aquesta línia, proposa reforçar el paper de les institucions públiques i privades i els professionals en actiu i preservar la seva autonomia respecte dels òrgans polítics.

Concretament, el CoNCA proposa crear "amb urgència" un Pla general del patrimoni fotogràfic que faci front als reptes actuals i que abordi la qüestió patrimonial des de la perspectiva arxivística i museística, i recomana crear un Observatori o Comissió Professional de Fotografia, impulsat pel Departament de Cultura i amb caràcter estable, format per experts en el sector.

Finalment, el consell identifica una desconnexió entre les institucions dedicades a la conservació del patrimoni fotogràfic i, per això, reclama la creació d'una Xarxa Nacional del Patrimoni Fotogràfic, sempre preservant la independència de cada institució, combinada amb un portal web de referència.

El segon àmbit a intervenir és el de foment de la creativitat. Davant d'això, proposa que el Departament de Cultura articuli polítiques amb complicitat i el concurs de totes les institucions públiques de l'administració amb responsabilitats culturals. La posada en marxa d'un Pla Nacional de Fotografia s'emmarca en aquesta línia de promoure i engegar una missió fotogràfica a tot Catalunya.

Necessitat d'augmentar les polítiques educatives

En tercer lloc, proposa incidir en les polítiques educatives, d'estudi i de recerca. Així, l'estudi identifica la manca de polítiques educatives en fotografia i recomana impulsar programes pilot docents, incrementar la formació del professorat per garantir ensenyaments en aquest sector.

L'estudi identifica com a quart pilar les polítiques de difusió. En aquesta línia, recomana mobilitzar els recursos que ofereixen les noves tecnologies de la informació i del coneixement i articular una biblioteca pública de fotografia completa i accessible al públic generalista.

Segons el president del Consell de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Francesc Guardans, "ara és l'hora de la fotografia", un sector que cal ordenar per part de l'administració i les institucions. Per Guardans, és paradoxal l'enorme patrimoni fotogràfic de Catalunya que "s'ha descuidat històricament". "Cal protegir-lo més", ha reblat.

stats