POLÈMICA CULTURAL
Cultura 11/06/2011

El CoNCA fa una esmena a la totalitat a Mascarell

El CoNCA va emetre ahir un informe sobre les reformes que planteja la llei òmnibus i el veredicte va ser contundent: "Suposa un retrocés en les garanties de gestió neutral i no partidista de la cultura".

L.s.
3 min
El conseller Ferran Mascarell en una conversa amb el president del CoNCA, Francesc Guardans.

Barcelona.El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) considera que la llei òmnibus "suposa un retrocés en les garanties de gestió neutral i no partidista de la cultura". Aquesta és la contundent conclusió de l'informe que va emetre ahir la institució sobre les reformes que implicarien la llei òmnibus. Pel CoNCA, l'avantprojecte de llei suposaria una transformació de dalt a baix del model de gestió de la cultura "absolutament centralitzada des del departament de Cultura".

Francesc Guardans, president del CoNCA, afegeix: "No direm que hi estem en contra, però sí que definitivament estem en contra que sense cap consulta, sense parlar amb ningú i per tràmit d'urgència, es desballesti i buidi una sèrie d'institucions per acabar amb tot el poder concentrat amb unes mans".

Pel president del CoNCA, el primer problema és que les reformes s'emparin dins la llei de simplificació, agilitat i reestructuració administrativa quan van molt més enllà: "No és simplement, com s'ha venut, una racionalització administrativa i de reducció de despeses, no és veritat, perquè ningú ha demostrat ni quantificat que aporti res en aquest sentit", diu Francesc Guardans.

L'informe diu que la llei suposa un canvi de paradigma i que va en el sentit equivocat, perquè la cultura se centralitzaria des de la conselleria, en concret des de l'ICIC, i la resta d'òrgans perdrien l'autonomia que garanteix que se separi la cultura de la influència partidista. Pel CoNCA, els canvis en els règims jurídics d'entitats com la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), fundada el 1987, seria la fi d'una gestió veritablement independent. "Són organismes que s'han anat creant al llarg dels anys també amb la idea de fer les coses més eficaces, d'apropar a l'administrat un òrgan que no fos tant distant com una sola conselleria", diu Guardans.

L'altra qüestió que ataca l'informe és el fet que les entitats culturals perdin les competències executives i la capacitat d'impulsar polítiques culturals. Pel CoNCA, la llei posaria la cultura al servei exclusivament de la indústria, sense atendre criteris creatius. "Es concentraria tota la política de foment cultural en un únic òrgan que agrupa creació i empreses culturals", diu el text.

Des de la conselleria de Cultura continuen mantenint la porta oberta a alguns canvis, però no es priven de considerar paradoxal el fet que el CoNCA "digui que caldria canviar l'estructura i que són els que menys estan disposats a a canviar-la". L'informe diu textualment que no és ni el lloc ni el moment per dur a terme una reforma tan important sense haver tingut un diàleg amb tots els sectors implicats.

Canvis i al·legacions

L'informe preceptiu que va emetre ahir el CoNCA li va demanar oficialment la conselleria de Cultura quan es va publicar la llei òmnibus, com a principal òrgan assessor en la matèria. Per això no es limita a fer valoracions sobre aquesta institució, sinó sobre totes les entitats afectades, que són tots els museus de titularitat de la Generalitat, la Biblioteca de Catalunya, l'Arxiu Nacional, la ILC, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional, el Centre de Restauració de Béns Mobles i l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural. "Si la reforma acaba fructificant en els termes actuals, aquest podria ser l'últim informe preceptiu del CoNCA" perquè també es redueix "la importància i l'abast de la funció d'assessorament", addueix l'informe.

La conselleria de Cultura ha assenyalat insistentment que el que s'ha publicat és un esborrany d'avantprojecte de llei que està sotmès a negociació. Els escriptors i la ILC ja han dit que presentaran al·legacions a la llei abans del 20 de juny. El CoNCA, per la seva banda, és previsible que també ho faci perquè des del primer moment s'hi ha declarat radicalment en contra. Al marge que s'estiguin treballant nous documents, l'informe "fa referència al text que està penjat i a debat públic -especifica Guardans-, que és sobre el qual es pot emetre dictamen d'una manera seriosa".

"La nostra tasca ha estat dir: vostè diu que fa una cosa, però en fa una altra completament diferent, i no estem d'acord amb el que fa, perquè ni ho ha consultat, ni ho fa amb les garanties suficients, i és un model que retrocedeix un model que ens ha costat molts anys a tots", opina el president del CoNCA.

stats