Cultura
Cultura 16/07/2012

El CoNCA rebutja la pujada de l'IVA perquè equipara cultura amb luxe prescindible

Afirmen en un comunicat que tindrà els efectes contraris als que es volen aconseguir amb la nova llei de mecenatge

Ara
1 min

BarcelonaEl Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) de Catalunya ha expressat avui el seu rebuig a la decisió del govern espanyol d'augmentar l'IVA dels productes del sector cultural fins a un 21 per cent, "com si es tractés d'un bé de luxe prescindible". En un comunicat, el CoNCA ha aclarit que "rebutja totes les mesures inspirades en una concepció de la cultura com un luxe prescindible o com un aspecte marginal de la societat".

Segons la seva opinió, aquesta mesura "comporta un increment de les dificultats al consum cultural i a la universalització del coneixement i pot tenir efectes contradictoris als que s'aspiren aconseguir amb l'anunciat projecte d'una nova llei de mecenatge destinada a promoure l'augment de la implicació de la societat civil en el suport als seus projectes culturals".

Amb aquest comunicat, el CoNCA se suma a les queixes expressades durant aquest cap de setmana per diferents associacions del sector de la cultura, com el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, la Federació Estatal d'Associacions i Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA), l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i l'Associació de Companyies de Teatre Professionals de Catalunya (CIATRE), entre d'altres.

Pel president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, Santiago Lapeira, "la pujada de l'IVA en el sector cultural és un error d'un calibre tan gran que pot ser que no tingui solució, fins i tot quan previsiblement aquest govern, més d'hora que tard, hagi de deixar de governar".

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també ha expressat avui la seva oposició a l'increment de l'IVA per entendre que és "desproporcionat, desmesurat i desconsiderat".

stats