Patrimoni
Cultura 02/12/2010

El rei de les sabates s'ofereix per finançar la restauració del Coliseu

El propietari de l'imperi Tod's és l'únic soci privat que ha trobat el govern italià per ajudar a reconstruir el monument italià que cada any rep 6 mlions de visitants.

Redacció
1 min

RomaEl passat dijous el diari italià La Repubblica anunciava que la temptativa del ministeri de Cultura italià i l'Ajuntament de Roma de trobar inversors privats per finançar la restauració del Coliseu, tot un símbol per Itàlia, havia estat un fracàs. Ara, però, l'industrial Diego Della Valle, el propietari de l'imperi de sabates Tod's, s'ha ofert per assumir tot sol el cost de l'operació.

L'oferta del ministeri de Cultura i de l'Ajuntament romà es va llançar el passat agost. Es va presentar com un nou model de finançament del sector cultural i arqueològic, però tot indicava que la qüestió s'allargaria eternament, ja que ningú responia a la crida. Finalment, però Della Valle s'ha ofert per aportar 23 milions d'euros. Tot i això, per l'industrial, les condicions que ha posat el ministeri són excessives.

El govern italià exigeix que les societats que s'encarreguin dels treballs de restauració es facin càrrec de totes les responsabilitats financeres i civils, estableix una sèrie de penalitzacions en cas de retards en les obres i prohibeix que el Coliseu es tanqui durant la restauració.

En un comunicat, el grup Tod's confirma que "s'ha ofert per finançar la completa restauració del Coliseu i assumir el cost total de l'operació", sense precisar cap xifra."Considerem que és un deure i un honor contribuir a millorar la imatge i la credibilitat del nostre país". En poc més de deu anys el Coliseu ha passat d'un a sis milions de visitants. La pel·lícula Gladiator (2000) va contribuir en gran mesura a l'èxit entre els turistes del monument italià.

stats