Ràdio
Cultura 19/01/2011

La Comissió Europea considera "lamentable" que es redueixi l'oferta lingüística tancant emissores catalanes a Perpinyà

El Consell de l'Audiovisual francès va ¡mpedir les emissons de ràdios catalanes al·legant que interferien el senyal de les franceses

Acn
2 min

Brussel·les"Des del punt de vista de la diversitat lingüística, és lamentable que es redueixi l'oferta de llengües addicionals en les emissions de ràdio". Amb aquesta contundència ha respost la Comissió Europea a una pregunta parlamentària de l'eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, sobre les cadenes Flaix FM i Ràdio Flaixbac, que van haver de tancar les emissions a Perpinyà a la tardor, acusades d'interferir a les emissions de cadenes franceses. L'executiu comunitari reconeix, amb tot, que aquestes emissores "no tenen assignada una freqüència en territori francès" i que les limitacions de l'espectre radiofònic en la banda FM poden portar les autoritats a tancar una emissora.

Les emissores de ràdio Flaix FM, Ràdio Flaixbac i RM Ràdio van desaparèixer de les ones de Perpinyà el 20 de setembre. A sol·licitud del Comitè Tècnic Regional de Tolosa de Llenguadoc, el Consell Superior de l'Audiovisual francès va adreçar una carta formal a l'Estat aquest estiu, ordenant a les cadenes que no emetessin en territori francès ja que, al·legaven, interferien a les emissions de Radio Nostalgie i Radio Catalogne Nord.

De fet, destaca ara la Comissió Europea, aquestes cadenes "no han sol·licitat al CSA una autorització per transmetre a França". I és que totes les emissores de ràdio del Principat captades al Rosselló -i uns 40 canals de TDT catalana i espanyola- emeten des del Pic de les Salines, a Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), a menys d'un quilòmetre del territori francès.

Brussel·les "dóna suport a la diversitat lingüística i considera que els mitjans de comunicació poden vèncer les barreres lingüístiques i apropar als ciutadans la cada vegada major varietat de llengües i cultures presents a la Unió Europea", explica la resposta de la comissària de Multilingüisme, Androulla Vassiliou, a Tremosa. "Els mitjans de comunicació poden ser també un instrument eficaç per a l'aprenentatge informal d'idiomes", afegeix.

Amb tot, la CE reconeix que les competències jurídiques en relació amb l'ús de les llengües als estats membre són "responsabilitat exclusiva" de cada estat.

stats