MÚSICA
Cultura 11/07/2012

La Coral Cantiga celebra 50 anys amb un concert al Grec

El Teatre Grec acull avui un dels recitals amb què la Coral Cantiga commemora el 50è aniversari. En el programa, obres de Feliu Gasull i Albert Guinovart, amb textos d'Enric Casasses i Joan Maragall.

Xavier Cervantes
2 min
La Coral Cantiga en un assaig al teatre dels Lluïsos de Gràcia en què també  van participar Albert Guinovart, Feliu Gasull i Enric Casasses.

BARCELONA."Al Grec farem una versió per a veus mixtes de La tonalitat de l'infinit , amb els mateixos textos d'Enric Casasses i la mateixa música de Feliu Gasull", diu Josep Prats, director de la Coral Cantiga dels Lluïsos de Gràcia des de fa trenta anys. L'explicació és pertinent, perquè La tonalitat de l'infinit és una cantata que es va estrenar a L'Auditori, però interpretada per veus blanques dins del servei educatiu Cantània, que també dirigeix Prats.

Avui al Teatre Grec de Barcelona no la cantaran nens, sinó adults. El canvi també s'adiu amb la naturalesa d'una obra per a "petits i grans". "Casasses no fa poesia per a nens, perquè no és la seva intenció. Ell explica històries amb un fons humorístic -i filosòfic-, i em semblava que es podia adaptar tant a un públic infantil com adult", recorda Prats, que li va demanar a Gasull que adaptés la cantata per a veus adultes. El resultat, que ja es va poder sentir i veure el 22 de juny al Teatre Municipal de Roses, combina el recitat del mateix Casasses amb les parts cantades, l'aportació d'un grup "instrumental molt heterogeni" i un joc escènic ideat per Ignasi Tomàs, director del Grup de Teatre de Roses. "Fa un mena de petites coreografies que són com postals que il·lustren alguns dels textos, en algun cas fent-ne paròdia. És un contrast interessant en relació a la perspectiva musical i literària", diu Prats.

Maragall 'versus' Casasses

El programa d'aquesta nit es completa amb La mar , un suite d'Albert Guinovart amb textos de Joan Maragall que té un caràcter ben diferent del de La tonalitat de l'infinit . Prats reconeix que darrere la tria hi ha la voluntat de confrontar tradició i modernitat. "Maragall versus Casasses, però també l'estil de Guinovart, que és més de teatre musical, versus el de Gasull, que és molt diferent", explica.

De tota manera, no ha buscat la nit i el dia. "Gasull treballa més les textures i els colors, i Guinovart el teixit harmònic, però tots dos es basen en la melodia, i és bo que sigui així perquè es tracta de música vocal", diu Prats, que també assenyala que l'esperit de les melodies "traspua mediterraneïtat". És a dir, que dues filosofies aparentment antagòniques tenen punts en comú.

Les celebracions de l'aniversari de la Coral Cantiga van començar el novembre del 2011, justament quan feia 50 anys del primer "miniconcert, el dia de Santa Cecília del 1961". El primer concert oficial va ser un any després, i per això la cloenda de la commemoració serà el 17 de novembre al Palau de la Música. "Hi presentarem un programa clàssic. Farem el Salm 42 de Mendelssohn, un caramelet que s'interpreta poc a Barcelona i que es complementa molt bé amb la Missa en do menor de Mozart, que serà l'obra gran del concert", diu Prats.

stats