MÚSICA
Cultura 07/07/2017

El Cruïlla proposa “una festa musical” sense complexos

El festival comença amb els abonaments exhaurits i previsió de rècord d’assistència

i
Xavier Cervantes
4 min
El Cruïlla proposa “una festa musical” sense complexos

BarcelonaEl Festival Cruïlla comença amb bona part de la feina feta, perquè ha aconseguit exhaurir els abonaments i les entrades per avui, i manté un bon ritme de venda per a dissabte. És a dir, la primera jornada al Parc del Fòrum, que inclou concerts de Jamiroquai, Ani DiFranco i Die Antwoord aplegarà 25.000 persones, que és l’aforament màxim previst per l’organització perquè el festival no perdi la seva essència: permetre gaudir dels concerts amb certa comoditat. Superar aquesta xifra significaria replantejar la distribució de l’espai (i fer-lo créixer) i convertir el Cruïlla en el que no és. Probablement també implicaria modificar una política de preus que aquest any permetia comprar un abonament per 119 euros i una entrada diària per 73 euros, tot i que el preu era menor si s’adquirien amb anticipació o si s’aprofitaven algunes promocions.

Amb un pressupost que frega els quatre milions d’euros, el festival ofereix una vintena d’actuacions per dia (en cinc escenaris i un de nou per a sound systems i DJ), i l’habitual epíleg de diumenge. La programació manté la línia artística que identifica el Cruïlla, la que fa que sigui coherent un cartell amb Pet Shop Boys, Ryan Adams, Youssou N’Dour, Kase.O, Benjamin Clementine i Los Fabulosos Cadillacs. Com diu el director del festival, Jordi Herreruela, es tracta de muntar “la millor festa musical de Barcelona”.

Ani DiFranco i Youssou N’Dour

El Cruïlla s’obre avui amb tres concerts que se solapen, i que obligaran a triar o a assumir que la millor opció és fer un tast de cadascun: el californià d’origen costa-riqueny Dorian Wood, el senegalès Youssou N’Dour i la nord-americana Ani DiFranco. Dorian Wood, un performer que pot seduir els seguidors de Scott Walker i el Niño de Elche, hi presenta a les 18.45 h el disc Xalá, enregistrat a Vila-real. Per cert, el Niño de Elche, que aquesta setmana ha estat al Mercat de les Flors amb Israel Galván, també serà al Cruïlla, integrat en el projecte Exquirla amb el grup Toundra (dissabte a les 18.45h). A les 19 h comença el concert del llegendari N’Dour, també amb nou disc publicat recentment, i les 19.15 h és l’hora d’inici de l’actuació de la cantautora Ani DiFranco, que ve amb Binary (2017), un disc que proposa un activisme polític propositiu; és a dir, més enllà de la simple protesta.

Jamiroquai i Pet Shop Boys

El Cruïlla sempre ha combinat músiques de caràcter polític, ballables o no, amb propostes més hedonistes. En aquest últim context hi tenen cabuda el funk de Jamiroquai, cap de cartell d’avui a l’escenari gran (23.15 h), i el pop electrònic de Pet Shop Boys (dissabte a les 23 h). A priori són els dos concerts del festival destinats a convocar més públic. Un perquè significa el retorn amb temes nous del projecte del britànic Jay Kay, set anys després del disc Rock dust light star. I Pet Shop Boys perquè quan disposen d’escenari gran acostumen a oferir xous inoblidables.

Los Fabulosos Cadillacs i Residente

El grup argentí Los Fabulosos Cadillacs (avui a les 0.45 h) i el camí en solitari del porto-riqueny René Pérez (ex Calle 13) formen part de la línia evolutiva de les músiques llatines. Uns, reactivats el 2015 i amb disc enregistrat l’any passat (La salvación de Solo y Juan ), van representar la comunió de The Specials, The Clash i Rubén Blades. Residente, que actua dissabte (0.30 h), arriba al Cruïlla amb un disc enregistrat a mig món (de la Xina a Ghana, d’Armènia a França) amb material rítmic divers i un contingut d’acord amb un compromís polític i social que situa l’ensenyament i el coneixement d’altres realitats en un lloc preeminent.

The Prodigy i Die Antwoord

Al Cruïlla, Jamiroquai i Pet Shops Boys conviden al ball civilitzat, Aspencat (immersos en la gira de comiat), Txarango, Oques Grasses i La Raíz posen en joc diverses cartes mestisses, i n’hi ha que apugen l’aposta rítmica amb munició més adient per a la matinada. Els sud-africans Die Antwoord (avui a les 2.15 h) conviden a una rave apocalíptica en un abocador, mentre que els britànics Prodigy (dissabte a les 2 h) confien el directe a la virulència del techno-rave amb què van irrompre als anys 90.

Little Steven i Ryan Adams

El rock no és l’estil predominant al Cruïlla, però no hi falta. Aquest any té un il·lustre representant, el guitarrista Steven Van Zandt, Little Steven, mà dreta de Bruce Springsteen a l’E Street Band. Obrirà l’escenari principal dissabte a les 20 h amb una nova encarnació dels Disciples of Soul, la banda amb què ha enregistrat el disc Soulfire (2017). El rock, ara més allunyat del folk i el country alternatiu, també és l’àmbit de Ryan Adams, que passarà pel Cruïlla dissabte (21.45 h) per presentar-hi el disc Prisoner, publicat aquest any.

L’oferta d’aquesta edició del festival també inclou una àmplia representació catalana, amb noms com Enric Montefusco, El Petit de Cal Eril, Cala Vento, Dorian, Carlos Sadness i Pau Vallvé, a més de Txarango i Oques Grasses.

Un cap de setmana més d’hiperactivitat festivalera

El Cruïlla, el Grec, Pedralbes i el Bruch Elektronic a Barcelona. Cap Roig i Peralada a l’Empordà. El Vijazz al Penedès. Ethno Catalonia a Banyoles... Són només uns exemples de la hiperactivitat festivalera d’aquest cap de setmana. Avui repeteix el Béjart Ballet a Peralada i el grup nord-americà Wilco obre el Festival de Cap Roig, on demà actua Woody Allen. A Pedralbes hi ha programat Jarabe de Palo dissabte, el mateix dia que Santiago Auserón actua al Grec. A Banyoles engega l’Ethno Catalonia, que inclou actuacions com la de Roba Estesa (diumenge). I el Vijazz s’inaugura a Vilafranca amb un recorregut per la història del jazz.

stats