Art
Cultura 20/07/2011

Cultura cedeix al MNAC un Miró, un Casas i dos Anglada Camarassa

El collage de Miró és la segona peça que el museu té de l'artista surrealista. La directora del MNAC ha anunciat que abandonarà el càrrec en les properes setmanes

Efe
2 min

BarcelonaEl MNAC acull des d'avui una obra sobre paper de Joan Miró, dos olis d'Anglada Camarassa i una pintura de Ramon Casas valorada en 1,6 milions d'euros. El Ministeri de Cultura les ha cedit avui a la institució com a dació en el pagament d'impostos.

La conservadora de la col·lecció d'art modern del MNAC, Mercè Doñate, ha mostrat especial satisfacció per poder incorporar el collage-pintura de Miró, conegut amb el sobrenom d'antipintura, després que el 1927 el pintor havia declarat que volia assassinar la pintura. Miró va utilitzar paper de vidre com a suport i va treballar l'obra amb llapis grafit sobre paper de fil i tinta al pinzell. Per a Doñate, "el collage es converteix en el Miró del Museu", que fins ara només comptava amb un petit dibuix del pintor. "L'absència de Miró al Museu és una de les anomalies", ha expressat la conservador que espera que "en el futur pugui estar més ben representat".

De Ramon Casas s'ha cedit l'obra Interior del Moulin de la Galette, una peça sobre l'espai de ball de Montmartre que el català va pintar entre l'hivern de 1890 i l'estiu de 1891. Afegeix detalls de l'escenari on transcorria la vida de Casa i Santiago Rusiñol quan eren a la capital francesa i vivien com a bohemis.

Le bal blanc i El palco són els dos olis d'Anglada Camarassa que completen la donació. Van ser pintats a principis del segle XX i apropen al públic a l'època més simbolista del pintor.

La directora general de Belles Arts del Ministeri de Cultura, Ángeles Albert, ha recordat el llarg procés d'¡ncorporació de les obres al MNAC, que van ser adquirides gràcies a una dació en el pagament d'impostos. També ha reconegut el protagonisme de l'encara directora del MNAC, Maite Ocaña, per la seva "tenacitat" i "professionalitat" per fer que les obres acabessin a la institució.

Precisament, Ocaña ha assenyalat que abandonarà el càrrec en les properes setmanes perquè no compleix el perfil per liderar el nou MNAC. "Està preparat per arribar fins a l'art català dels setanta" ha dit i ha afegit que la idea d'arribar fins al 2000 seria "portar el Museu a terrenys que no pot ser bo". Ocaña, que al setembre es reincorporarà a l'Institut Municipal de Cultura, marxa sense haver-se reunit amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. "He trobat a faltar tenir una reunió amb el conseller –ha explicat a Els Matins de TV3–. Crec que ara que marxo, la tindré".

stats