POLÍTICA CULTURAL
Cultura 27/01/2012

Cultura retalla les grans estructures i aposta per creadors i empreses

Laura Serra
2 min
Mascarell va dir que vol fer créixer el pressupost 
 En el futur.

BARCELONA.El pressupost de Cultura continua sent "històricament baix", segons el conseller Ferran Mascarell. Però ja no és novetat: l'any passat la retallada en el ja per ell mateix minso pressupost de cultura va ser del 12,5% i aquest 2012 la baixada es quedarà en un 0,3%. El conseller Mascarell va presentar ahir les xifres al Parlament, on es van rebutjar les esmenes a la totalitat amb el suport de CiU i PP.

En un context que Mascarell preveu de reducció de les contractacions, de disminució de la demanda i de dificultat per accedir al finançament, va insistir en la necessitat que l'administració sigui més eficient i concentri els ajuts en "les persones i col·lectius que despleguen la vida del país". Així va justificar que dels 301.517.110 euros que es destinaran a cultura, les inversions que més creixin siguin als sectors de la creativitat (un 11,7% més) i l'empresa creativa (14,6% més), mentre que les retallades es concentrin en les partides dels grans equipaments (un 13,4% menys) i l'estructura de l'administració (11,2% menys). "Espero que sigui l'últim any que els grans equipaments facin un esforç de gestió", va dir. MNAC, Macba, Liceu, Teatre Lliure i Mercat de les Flors perden un 15% i el TNC i L'Auditori un 10%.

De propostes concretes va destacar la creació del pla integral de la dansa i la música, el desplegament del pla de lectura i de nous organismes com la finestreta única, l'Agència de Patrimoni i el CoNCA. Les apostes més visibles són la voluntat de convertir Catalunya en el primer operador d'Europa de festivals de música, fer créixer el sector dels videojocs, ampliar el mercat de les arts i dibuixar el mapa de capitals culturals de Catalunya. PSC, ERC i ICV van criticar la rebaixa de pressupost. "En dos anys s'ha passat de destinar 43 euros per habitant a cultura a 31", va lamentar Dolors Camats.

stats