Cultura 03/01/2012

David Hockney critica Damien Hirst per llogar ajudants per fer les obres

El pintor ha desfermat una intensa polèmica al panorama artístic britànic per atacar el seu col·lega per no realitzar ell mateix les obres

Efe
2 min
Damien Hirst posa amb la calavera 'For the Love of God'

LondresEl pintor britànic David Hockney, que el dia de Cap d'Any va ser guardonat amb l'Ordre del Mèrit d'Isabel II, ha tornat a atiar el debat entre l'art conceptual i les tècniques artístiques i s'ha enfrontat a Damien Hirst, un dels artistes més importants del panorama artístic mundial. Al cartell de la seva pròxima exposició, que obrirà les portes el dia 17 a la Royal Academy de Londres, Hockney ha inclòs la llegenda "totes aquestes obres estan fetes personalment per l'artista". Segons ha declarat en una entrevista publicada avui a la revista Radio Times, aquesta frase al·ludeix directament al polèmic –i multimilionari– Hirst, conegut per les seves escultures realitzades amb animals dissecats i per una calavera recoberta de diamants que va ser venuda per prop de 60 milions d'euros. "És un insult als artesans, als artesans hàbils", ha subratllat Hockney.

Hirst, que a l'abril serà objecte d'una retrospectiva a la Tate Modern, no ha contestat als atacs del seu col·lega, però sempre ha defensat la seva opció d'utilitzar assistents per a que pintin, per exemple, els seus famosos quadres, dels quals ja n'ha fet prop de 1.400. El 2007 Hirst va explicar el sistema de treball que va servir per crear aquestes obres: "quan en venc una, utilitzo els diners per pagar a gent que en faci més. Ells les fan millor que jo. Jo m'avorreixo, em torno impacient", va dir.

L'artista multimèdia Michael Petry va criticar l'atac de Hockney i ha intentat posar pau en la situació afirmant que es pot dir que aquesta no és la manera amb què un vol treballar, "però no és necessari tirar-nos pedres els uns contra els altres", va declarar a The Independent.

stats