Cultura 28/10/2016

Descobreixen un temple romà a Llívia

L'Ajuntament de Llívia i l'equip d'arqueòlegs que dirigeix els treballs d'excavació al fòrum romà del municipi han confirmat la troballa del monument singular

Ara
2 min
Troballa arquitectònica al fòrum romà de Llívia

BarcelonaAvui s'han presentat els resultats de les excavacions arqueològiques al fòrum romà de Iulia Libica (Llívia) dirigides per l'equip d'arqueòlegs liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). La recerca, duta a terme entre setembre i octubre d'aquest any, ha posat al descobert un edifici que els investigadors han identificat com el temple que presidia el fòrum. És una estructura de grans dimensions ubicada a l'eix central del fòrum sobre un podi que s'elevava dos metres per sobre d'una plaça porticada.

Arran de campanyes anteriors, els experts, basant-se en el model canònic que tenen la majoria de fòrums romans de l'època augustiana i juliclàudia, van idear una hipòtesi sobre la possible ubicació del temple sagrat. Amb l'inici de les obres van trobar la continuació del mur septentrional del fòrum i un mur lateral que semblava delimitar el podi de l'hipotètic temple. A l'interior del que correspondria a la cel·la del temple s'ha trobat un basament d'estàtua de granit sobre un paviment d''opus signium' que, amb rajoles de pissarra i marbre incrustades, forma un rectangle sobre el qual hi hauria l'estàtua de culte que presidia la sala. A més, a les parets hi ha restes de la decoració dels revestiments parietals pintats. Entre el podi i l'edifici s'ha trobat un mur posterior d'època tardoromana adossat al temple i construït amb fragments de peces de marbre trossejades i reutilitzades. Aquests fragments corresponen a estàtues de marbre blanc de gra fi de mesures monumentals, entre els quals s'han identificat trossos que pertanyen a parts del cos de les estàtues. Segons els dos arqueòlegs que han dirigit les excavacions, Jordi Guàrdia i Cèsar Carreras, aquestes escultures podrien ser representacions de divinitats o emperadors que estaven ubicades a la cel·la del temple. A partir d'ara s'estudiaran les peces per identificar-ne l'origen i la pertinença a cada personatge.

El fòrum de Iulia Libica és, per ara, l'únic ubicat en una vall pirinenca. La ciutat era capital dels ceretans, poble que segons els experts gaudia del dret llatí i per aquest motiu se'l va dotar d'un fòrum en condicions. Els estudis estratigràfics que s'han fet fan pensar que el fòrum va ser abandonat al segle III dC i els seus materials nobles van ser reaprofitats. Tot i així s'han trobat noves construccions sobre les runes que van utilitzar l'estructura original fins, com a mínim, al segle VII dC.

Les excavacions en el fòrum romà de Llívia van començar fa 20 anys amb unes obres preventives i es van reprendre el 2013 sota un projecte de recerca dirigit pel catedràtic de la UAB i investigador de l'ICAC Josep Guitart, amb la participació de diversos investigadors i estudiants d'aquests centres. El projecte s'ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Llívia, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i la Diputació de Girona. La recerca ha anat a càrrec de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Donat el valor cultural i turístic de la troballa arquitectònica, les institucions proposen impulsar un projecte per aprofitar els valors arqueològics i monumentals del fòrum romà.

stats