Cultura 06/08/2012

Deu cançons inoblidables De La Vargas

2 min
Deu cançons inoblidables 
 De La Vargas

'Macorina'

La protagonista té l'origen en un poema anònim del segle XVII, però Chavela i el poeta asturià Alfonso Camín la van encarnar en María Calvo, una cubana exuberant. Va estar censurada durant el franquisme.

'Maria Tepozteca'

L'únic tema que va compondre Chavela Vargas. Està dedicat a la Diana, una dona que Chavela va veure com es banyava una nit. " Te mojas los muslos en las aguas mansas de tus arroyuelos ", diu la cançó.

'La llorona'

Un altre dels grans clàssics del repertori de Chavela. És un personatge llegendari en molts països de l'Amèrica Llatina. El va cantar al film Frida , protagonitzat per Salma Hayek. L'actriu no va poder evitar plorar, encara que no estava al guió.

'Piensa en mí'

Chavela Vargas no s'estava de dir que Agustín Lara era un home cursi, però quan va interpretar aquest bolero que havia escrit, el va dotar de profunditat.

'En el último trago'

Un dels grans temes que José Alfredo Jiménez va escriure per a la cantant, el comiat estripat i banyat pel tequila de dos amants.

'Luz de luna'

L'autor d'aquest bolero és el mexicà Álvaro Carrillo. Una cançó de desamor que va fer encara més dolorosa.

'Las simples cosas'

Aquesta era, per a Chavela Vargas, "la cançó més bonica del món" i és una de les que més va interpretar.

'Un mundo raro'

Es pot dir que és un retrat irònic i amarg del despit. " Que no sé del dolor, que triunfé en el amor, y que yo nunca he llorado ", diu la cançó.

'Paloma negra'

Una altra cançó de desamor que va formar part de la banda sonora de la pel·lícula Frida.

'Volver, volver'

La ranxera amb la qual va tancar el concert al Carnegie Hall del 2006. " Le hago caso al corazón y me muero por volver ", deia.

stats