MÚSICA
Cultura 06/06/2015

La Dharma celebra 40 anys “jugant”

El 9 de juliol l’ARA organitza un concert especial amb la banda i convidats de luxe a la Sala Oval del MNAC

Ara
3 min

BarcelonaPer comprar entrades per al concert, clica aquí. Els subscriptors tenen un 10% de descompte

Han convertit temes com La presó del rei de França, Inanahihé o Stella Splenders en himnes per a diverses generacions. Quaranta anys després de la seva fundació, la Companyia Elèctrica Dharma celebra amb el diari ARA quatre dècades de carrera el dia 9 de juliol a les 21.30 h en un concert únic i exclusiu a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Les entrades es poden adquirir a l’Ara.cat, a partir de 23 euros. “Vam començar jugant -recorda Joan Fortuny, veu i saxo-. Com qui juga a l’Oest, nosaltres vam anar fent un grup. I de cop, et trobes publicant un disc, i fent actuacions. I a cada nou disc penses que serà l’últim. I ara en portem 24!”

El repertori d’aquest concert especial, el primer a Barcelona de la gira d’aniversari, serà un resum d’aquests 40 anys, amb els seus temes més populars i sobretot els que funcionen més en directe. En aquest cas també hi haurà convidats especials que pujaran a l’escenari, situat en un lloc tan insòlit com la Sala Oval del MNAC. El públic, a més, podrà complementar la música de la Dharma amb una visita gratuïta a la remodelada col·lecció d’art modern del centre. De 20.30 h a 21.30 h els assistents podran gaudir de les 1.350 obres de 260 artistes.

Una història plena d’èxits

La banda, que a principis dels 70 havia agafat el nom de Dharma de la novel·la de Jackes Kerouac traduïda per Manuel de Pedrolo Els pirats del Dharma, va gravar el seu primer disc, Diumenge, l’any 1975, i tot seguit van venir treballs tan importants com L’oucomballa, Tramuntana i L’àngel de la dansa, que van suposar la consolidació musical i popular. Després vindrien moments inoblidables, que enumera Joan Fortuny: el primer Canet Rock el 1975, el concert al Palau de la Música amb la Cobla Mediterrània el 1981, la celebració dels 20 anys del grup al Palau Sant Jordi i la participació al festival Rock in Rio, al Brasil, el 2001. Però, de tota la seva extensa trajectòria, Carles Vidal en destaca “la part humana, que és la més difícil i més important”: “Som aquí perquè ens avenim, ens agrada tocar junts i hem decidit passar el dol del Josep a l’escenari”, explica.

La fi de la banda?

La gira de celebració dels 40 anys de la Dharma és una idea que havia de materialitzar-se el 2014 i que va estar a punt de no fer-se mai, després de la mort de Josep Fortuny el 30 de setembre del 2013. El 1986 ja havien viscut una situació similar amb la mort d’Esteve Fortuny. “És un cop molt fort. Et planteges que has perdut en Josep, ¿però també has de perdre els altres companys? ¿O hem de poder passar junts el tràngol?” La Dharma ha optat per la segona opció. “És un petit pas”, diu Lluís Fortuny. Després ja es plantejaran si el grup continua actiu o no el 2016.

Canya i festa

Un moment clau en aquest retorn va ser la breu però significativa actuació de la Dharma al Canet Rock del 2014. “Van ser només 15 minuts, però va servir com a detonant”, diu el cantant. “Ens va animar veure que hi havia tanta gent que no ens coneixia, jovenalla de 15 i 16 anys que entrava al concert. Vam veure que teníem el poder d’atrapar aquesta gent jove amb la guitarra elèctrica a tota castanya. Al país hem passat una fase artística més de folk i de cançó d’autor, i els més joves no estan acostumats al rock, però els enganxes pel cantó de la festa i la canya”, recorda Vidal.

“Quan veus com respon la gent davant els teus himnes, que de vegades ni saben que són de la Dharma... ens omple de hondo orgullo y satisfacción ”, diu Maria Fortuny. “Quan ets jove busques ser un grup popular, que la gent se l’estimi. I quan això arriba, els has de tocar el que els agrada”, diu Vidal.

Sorpreses del concert

El concert a la Sala Oval oferirà moments especials. L’última estrella que s’ha incorporat al cartell és Sharon Corr, veu i violinista de The Corrs. També hi actuaran Carlos Núñez, Blaumut i Toti Soler. I les actrius Sílvia Bel i Montserrat Carulla, l’escriptora Empar Moliner i Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, seran rapsodes de textos poètics de Josep Fortuny.

Per comprar entrades per al concert, clica aquí. Els subscriptors tenen un 10% de descompte

stats