CINEMA
Cultura 12/01/2016

DiCaprio i Iñárritu escombren la competència als Globus d’Or

‘El renacido’ obté els guardons a millor director, intèrpret i pel·lícula dramàtica

Xavi Serra
3 min
01. Alejandro González Iñárritu i Leonardo DiCaprio. 02. Ricky Gervais  i Mel Gibson. 03. Brie Larson.

BarcelonaAlejandro González Iñárritu i Leonardo DiCaprio no es poden queixar del cap de setmana que han tingut. Divendres El renacido es va estrenar amb èxit als Estats Units -ha anat d’un pèl que no destrona Star Wars del número 1- i diumenge a la matinada la pel·lícula del mexicà va ser la gran vencedora dels Globus d’Or. Una triomfadora amb només tres guardons, el de millor director (Iñárritu), film dramàtic i actor dramàtic (DiCaprio); però als Globus d’Or, uns premis sense categories tècniques, amb tres estatuetes n’hi ha prou per conquerir el cim.

La victòria d’ El renacido als Globus d’Or el llança de cap a un probable triomf als Oscars, on Iñárritu repetiria per segon any consecutiu després de l’èxit de Birdman. Sobretot perquè els seus grans rivals en aquesta lluita no van sortir ben parats: Carol, que liderava les nominacions i havia fet doblet a la categoria de millor actriu dramàtica, va marxar sense premi. Es pot dir el mateix d’altres favorits com el thriller periodístic Spotligh (quatre nominacions) i la comèdia sobre la crisi financera La gran apuesta (tres nominacions), que també van acabar la nit amb el marcador a zero.

Els únics rivals d’ El renacido que surten reforçats de cara als Oscars són Marte i Steve Jobs, amb dos premis cadascun. Però el film de Ridley Scott sobre el rescat d’un astronauta abandonat a Mart -millor comèdia i millor actor de comèdia, Matt Damon- és massa comercial per al gust dels acadèmics i el biopic del fundador d’Apple, amb el merescut premi per al guió d’Aaron Sorkin i un inesperat (sobretot per a la guanyadora) premi a la millor actriu de repartiment per a Kate Winslet, només pot inquietar El renacido en la categoria de guió, on Sorkin té mig Oscar a la butxaca. Dijous arribaran les nominacions als Oscars i els pronòstics s’acabaran de definir, però, de moment, no sembla que ningú pugui fer ombra a Iñárritu. Aquí, el seu western visceral i salvatge, s’estrenarà el 5 de febrer.

Tarantino, fan de Morricone

Tarantino va recollir un dels premis més cantats de la nit, el de la banda sonora d’Ennio Morricone per a Los odiosos ocho. “És el meu compositor preferit, però no de bandes sonores, sinó de la història! Per damunt de Mozart, Beethoven i Schubert!”, va exclamar Tarantino, que va ficar la pota denunciant que no es premia mai Morricone, i resulta que ja té tres Globus d’Or. Un altre premi esperat era el d’ El hijo de Saul com a millor film estranger: l’al·lucinat retrat de l’Holocaust de l’hongarès Lazlo Nemes és indiscutiblement un dels xocs cinematogràfics de l’any. Els Oscars esperen Morricone i Nemes, que ja poden anar llogant l’esmòquing.

Sylvester Stallone va rebre l’ovació de la nit en recollir el premi al millor actor de repartimentper Creed, el retorn de Sly al personatge de Rocky Balboa (“El meu amic imaginari, el millor amic que he tingut”, va confessar), que va interpretar per primer cop el 1977. Jennifer Lawrence no va tenir problemes per imposar-se a la seva amiga Amy Schumer com a millor actriu de comèdia per Joy. Més complicat ho hauria tingut en la categoria d’actriu dramàtica, on la competència era ferotge: Rooney Mara i Cate Blanchett per Carol, Saoirse Ronan per Brooklyn... Però la guanyadora ha sigut Brie Larson, una de les sensacions de l’any pel seu paper a La habitación, sobre una dona que viu amb el seu fill de cinc anys captiva en un petit cubicle. En les categories masculines, sense sorpreses: DiCaprio confirma una nova candidatura a l’Oscar i escombra rivals tan seriosos com Michael Fassbender i Eddie Redmayne, i Damon treu profit a l’ocurrència de considerar Marte una comèdia i guanya el premi al millor actor còmic.

Gervais, un retorn corrosiu

“Calleu, escòria drogoaddicta i sexualment desviada”. Així va començar Ricky Gervais el seu monòleg als Globus d’Or. La resta d’intervencions no van ser tan punyents, però deunidó. El còmic anglès no va defraudar en el seu retorn: va disparar contra els organitzadors (“No doneu tanta importància als premis, només els donen per fer-se un selfie amb els guanyadors”), va tenir un record per a Donald Trump (“Crec que el pròxim president dels Estats Units us voldrà expulsar del país”, va dir en presentar Eva Longoria i America Ferrera) i va carregar contra els guapos i famosos. L’acudit més cruel va ser presentar Matt Damon com “l’única persona a qui Ben Affleck ha sigut sempre fidel”, i el més incorrecte va ser dir que, per a Roman Polanski, Spotlight -que parla dels abusos a menors- era el film ideal per a una cita romàntica. També va demostrar reflexos quan va assegurar que després de la gala desapareixeria. “I ni tan sols Sean Penn em podrà trobar”, va rematar.

stats