TEATRE
Cultura 25/03/2012

Rosa Novell demana "lucidesa, refús, ironia i obstinació" en la celebració del Dia Internacional del Teatre

L'actriu s'ha encarregat d'escriure el manifest i llegir-lo a la plaça Catalunya. John Malkovich és l'autor del manifest internacional que ha llegit Joan Vallès

Laura Serra
1 min

BARCELONAUn centenar de persones s'han aplegat aquest migdia a la plaça Catalunya per celebrar el Dia Internacional del Teatre, tot i que el dia oficial és oficialment el 27 de març. L'Always Drinking Marching Band ha amenitzat la festa, sota un sol de ple a ple, i ha fet de reclam perquè els manifestos llegits per l'actor Joan Vallès –en nom de John Malkovich, l'actor escollit per escriure el manifest internacional– i l'actriu Rosa Novell tinguessin més públic. La professió, en general, no s'ha llevat gaire d'hora per omplir la 'platea' de plaça Catalunya. Una vintena curta d'actors i una representació política significativa –amb el conseller Ferran Mascarell al capdavant– han fet acte de presència en un esdeveniment organitzat pels teatres privats (ADETCA), els públics, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i la xarxa de teatres municipals catalans.

Novell s'ha inspirat en un article recentment publicat d'Albert Camus per demanar "lucidesa", "refús" davant l'estupidesa creixent, "ironia" contra els poderosos i la mentida, i "obstinació" per superar tots els obstacles. I ha demanat a la gent de teatre que treballi per aconseguir la independència, la llibertat i la creativitat que exigia Camus. El conseller Mascarell també s'ha referit a l'autor francès, premi Nobel, i l'ha parafrasejat: "Totes les generacions es veuen obligades a repensar el món, i algunes es veuen obligades a evitar que el món es desfaci". Amb aquesta missió ha demanat "la confabulació de totes les persones que creuen en la cultura".

stats