Cultura 29/05/2012

Dos artistes recreen Silvio Berlusconi amb una estàtua de cera

Dos artistes italians exposen una escultura de Berlusconi a prop de la seu del govern italià per provocar la reflexió sobre l'època del Cavaliere com a primer ministre italià

Efe
2 min
Silvio Berlusconi de cera

RomaEls artistes italians Antonio Garullo i Mario Ottocento han immortalitzat Silvio Berlusconi amb una escultura de resina dins una urna de vidre. L'obra es pot veure a un centenar de metres del Palau Chigi, la seu del govern italià, actualment ocupada per l'executiu de Mario Monti.

Els artistes, que són, a més, la primera parella homosexual reconeguda a Itàlia, han tingut en compte tots els detalls de la personalitat de Berlusconi a l'hora de dedicar-li aquesta escultura. L'exprimer ministre italià porta el nus de la corbata desfet, i a la mà dreta té un exemplar de la revista 'Una història italiana', la publicació que el polític va enviar a les famílies italianes per publicitar la seva trajectòria política. Aquest "Berlusconi dorment", tal com l'anomenen els artistes, porta la bragueta oberta, fent referència a les fastuoses –i polèmiques– festes que va protagonitzar i a la causa judicial que el Cavaliere té oberta per incitació a la prostitució. Per últim, Antonio Garullo i Mario Ottocento li han posat unes sabatilles amb unes grans orelles de Mickey Mouse per recordar el caràcter "de personatge de dibuixos animats" que li atribueixen.

L'obra porta per títol 'El somni dels italians' i està inspirada en els mausoleus de Lenin i Mao. Segons els artistes, 'Berlusconi dorment' representa la més profunda idea d'italianitat que s'ha tingut dins i fora del país durant prop de vint anys i vol provocar la reflexió sobre l'era berlusconiana. "Milions d'italians s'han identificat amb el somni d'un Berlusconi triomfador", han dit els artistes, que també han assenyalat que el títol de l'escultura prové d'unes paraules que va pronunciar el mateix Berlusconi afirmant, com si fos Martin Luther King, que ell mateix representava el somni dels italians.

"Hem volgut deixar passar una distància mínima amb l'època final de Berlusconi", ha dit Ottocento. Els dos autors, que ja estan treballant en una escultura sobre el papa Benet XVI, han decidit exposar la seva obra al Palazzo Ferrajoli, a prop de la seu del govern italià, perquè han cregut que una obra com aquesta s'havia d'exhibir a prop del centre físic del poder italià per tenir més simbolisme. I aquest cicle simbòlic es tancaria, han afegit, amb la visita del mateix Berlusconi, encara que troben "pràcticament impossible" que l'antic primer ministre vagi a veure-la.

stats