Drets d'autor
Cultura 26/04/2011

El sector teatral impulsa la recaptació de la SGAE a Catalunya

La Societat General d'Autors d'Espanya (SGAE) va obtenir l'any 2010 341 milions d'euros en concepte d'ingressos socials -un 7,7% més que el 2009-, 63,4 dels quals a Catalunya. L'augment en un 9,55% dels drets recaptats a les taquilles dels teatres esperonen l'entitat.

Redacció
3 min
Eduardo Bautista i Ramon Muntaner, a Barcelona / Marta Pich/SGAE

BarcelonaEls ingressos generats pel sector de les arts dramàtiques han crescut en un 9,55%, equivalent a 3,5 milions d'euors. Les obres que més "drets" han generat per als socis de la SGAE són Hoy no me puedo levantar, Patito feo, Pel davant i pel darrere o 40 El musical.

Els drets generats pels concerts de música en directe -un 28,9% inferiors a l'any anterior degut al nombre de concerts massius que es van celebrar aquell any- es concentren en les actuacions de The Black Eyed Peas, Lady Gaga, Aerosmith, Shakira, Eros Ramazzotti o Alejandro Sanz. També destaca l'augment de la recaptació dels concerts simfònics, d'un 9,3% i uns ingressos de 467.818 euros.

Pel que fa a la utilització de música gravada (bars, locals comercials, discoteques...) hi ha un descens significatiu d'un 8,8%. En relació amb aquest tipus de recaptació, s'ha preguntat als responsables de SGAE per la recent sentència de l'Audiència de Barcelona favorable a un propietari d'una botiga de discs, que havia estat demandat per la SGAE.

Sobre el cas, Ramon Muntaner, director de l'àrea mediterrània de la SGAE, ha assegurat que "acaten" la sentència, però ha demanat "reciprocitat" en el compliment de la legalitat. A més, una responsable dels serveis jurídics de l'entitat, Mercè Vallverdú, ha assenyalat que en cap cas la sentència qüestiona el dret de cobrar el cànon per còpia privada -el cànon digital-, sinó que se centra en el cas particular d'aquesta botiga, on "no es podia distingir entre còpia per persona física i jurídica".

D'altra banda, Muntaner ha avançat que, així com l'Acadèmia del Cinema Català ja disposa d'un nou local dins de l'edifici on la SGAE té la seva seu a Barcelona, "s'està en converses" amb la Unió de Músics, que podria endegar "una futura acadèmia de la música catalana", perquè puguin disposar també d'un espai en aquest edifici.

L'increment de la recaptació total de la SGAE fins als 365 milions d'euros, avançat ahir per Eduardo Bautista a Sevilla, respon d'una banda al creixement del nombre d'abonats, amb 3.143 noves incorporacions -684 a Catalunya-, a l'extinció d'un "important deute" amb el grup de comunicació PRISA, i a la reducció de la despesa administrativa, segons ha explicat el director de la SGAE a la zona mediterrània, Ramon Muntaner. En conseqüència, el "retorn" d'aquests diners als socis de l'entitat de gestió també ha crescut fins als 365 milions d'euros, això sí, repartits entre 33.700 socis dels 100.108 que té la SGAE a dia d'avui.

L'únic indicador que pateix un descens és el de la inversió de la Fundació Autor (creada l'any 1997 per "protegir, promoure i difondre la creació artística i el patrimoni cultural"), que cau un 21% respecte a les activitats realitzades el 2009. Aquest descens es deu, en part, a la posada en marxa de la xarxa de sales Artèria, com l'Artèria Paral·lel, inaugurada el setembre de 2010 i que en tres mesos va facturar 553.224 euros, segons han indicat els dos responsables de la SGAE.

Ramon Muntaner s'ha encarregat de detallar les dades referents a Catalunya. Aquí, l'augment de la recaptació de la SGAE és d'un 7,3% respecte al 2009. A més de destacar les 684 incorporacions de socis catalans el 2010, Muntaner també ha atribuït aquest creixement econòmic en la "paciència de la SGAE per esperar que entitats i locals regularitzessin la seva situació econòmica" i paguessin deutes endarrerits.

En aquest sentit, Eduardo Bautista ha recordat que la SGAE acumula un deute pendent de cobrament de 105.548 euros per part d'individuals, administracions, empreses i mitjans de comunicació molt diversos.

stats