Cultura 30/06/2012

Dues artistes reten homenatge als porters i les porteres amb un llibre de fotografies

La dissenyadora holandesa i Elisabeth Maas i la fotògrafa barcelonina Sònia Font immortalitzen 9 porters i porteres amb imatges i textos

Ara
2 min
El Josep, un dels protagonistes de '9 porteres & porters' / WORKING GIRLS

BarcelonaUn de les coses que més va sorprendre a la dissenyadora gràfica holandesa Elisabeth Maas quan va arribar a Barcelona va ser l'existència dels porters i les porteres, una mena de professional que no existeix al seu país. Va conèixer la que hi havia al seu lloc de treball i encara li va cridar més l'atenció la porteria i la seva rutina de treball.

Elisabeth Maas és la meitat del duet artístic 'Working Girls'. Li va explicar la seva descobert a la fotògrafa barcelonina Sònia Font, l'altre meitat del grup, va aconseguir engrescar-la, i juntes han publicat el llibre '9 porteres i porters', amb textos i fotografies de totes dues. La presentació tindrà lloc el dia 6 de juliol en una de les porteries que apareixen el llibre. "És un ofici que està a punt de desaparèixer, les empreses de neteja i els porters automàtics estan substituint els de tota la vida", afirma Font.

Una de les protagonistes del llibre és l'Antònia, la portera que la Sònia Font tenia a casa. "L’Antònia sabia tot el què passava a l’escala. Se li confiaven els secrets més íntims i els més banals. Se li insinuaven “rencillas” amb la veïna de dalt, bronques amb el marit i preocupacions pels fills. L’Antònia va ser la portera de casa durant 35 anys fins que es va jubilar.

Substituir l’Antònia és una tasca difícil perquè l’Antònia és impossible de substituir. Tantes hores allà dreta xerrant amb els veïns. Tot el barri la coneixia. Tothom l’havia sentit riure i cantar amb veu ben alta mentre fregava l’escala. Tothom havia sentit l’olor dels seus guisats en entrar a la porteria a l’hora de dinar. Tothom li havia confiat qüestions més o menys privades. Tothom li havia donat un bocí del seu cor que ella havia custodiat amb un somriure", ha escrit Font al text amb què li ret homenatge al llibre.

stats