LITERATURA
Cultura 07/06/2012

Edicions 62, mig segle d'excel·lència editorial

Cinquanta anys dedicats a la publicació de llibres en català. Edicions 62 celebra l'efemèride del projecte, "de vocació generalista, universal i modern" en paraules de la seva editora actual, Pilar Beltran.

Jordi Nopca
2 min

BARCELONA.Mig segle de vida dóna per a una colla de xifres espaterrants. Edicions 62 ha editat gairebé 6.000 novetats d'un total de 2.079 autors, 1.143 dels quals escriuen en català. Ara per ara, el total d'exemplars que s'han posat en circulació supera els 46 milions. Dels deu títols més editats, Mecanoscrit del segon origen , de Manuel de Pedrolo, regna a una llarga distància del seu perseguidor. La xifra és espectacular: 868.779 exemplars venuts -1.376.016 si hi sumem el més de mig milió d'una edició no venal-, que són seguits pels 331.450 exemplars d' Aloma , de Mercè Rodoreda, i de dues novel·les més de Pedrolo, Joc brut (212.951 exemplars) i Trajecte final (208.308 exemplars). Al cinquè lloc hi ha Pere Calders i les seves Cròniques de la veritat oculta (203.025 exemplars).

"El projecte d'Edicions 62 ha sigut de vocació generalista, universal i modern -deia ahir Pilar Beltran, editora de 62 des del 2002-. El Catàleg general 1962 -2011 també permet resseguir la història dels canvis socials, polítics i culturals que ha viscut el nostre país". Entre les proeses de l'editorial hi ha els premis Nobel de literatura que es poden trobar en alguna de les 130 col·leccions que ha engegat: Günter Grass, Harold Pinter, Elias Canetti, Eugenio Montale, Samuel Beckett, Thomas Mann i així fins a arribar a la xifra de 46 guardonats. A tot això encara hi hem de sumar el premi Nobel de la pau atorgat a Al Gore, de qui ha publicat dos dels seus assaigs.

Els tres actes commemoratius que ahir va anunciar Edicions 62 són la festa d'aquesta tarda al CaixaForum -amb la presència d'autoritats polítiques i culturals-, una exposició que s'inaugurarà a l'octubre a la Biblioteca Jaume Fuster i el documental que TVE Catalunya emetrà a finals de juny.

Ester Pujol, directora editorial de Grup 62, va recordar els segells que actualment engrandeixen la casa: Proa, Empúries, Columna, les col·leccions catalanes de Planeta i Destino i les editorials en castellà Península, El Aleph, Luciérnaga i Salsa Books. "Aquests últims anys hem pogut tirar endavant dos projectes transversals molt importants: Educaula i La Butxaca. Grup 62 és un arbre amb un tronc central i diverses branques", va dir abans d'agrair la confiança dels dos milers llargs d'autors. Poc després, Josep Maria Castellet, directori literari entre el 1964 i el 1996 i actual president del consell d'administració, va elogiar que en l'última dècada "s'ha entrat en una certa normalització", si bé "la competència legal i legítima amb el llibre en castellà és encara molt gran: només cal fer un cop d'ull a les llibreries".

stats