ART
Cultura 24/01/2011

Egipte reclama oficialment a Alemanya el bust de Nefertiti

El ministeri de Cultura egipci ha enviat una carta a Hermann Parzinger, el responsable dels museus públics alemanys, perquè el govern de Berlín retorni la peça a Egipte

Redacció
2 min
El bust de Nefertiti s'exposa al Museu Neues de Berlín

El Caire p { margin-bottom: 0.21cm; } Les autoritats egípcies han demanat oficialment a Alemanya que retorni el bust de la reina Nefertiti, datat entre el 1370-1330 abans de Crist. Segons ha informat el ministeri de Cultura egipci, la petició es va fer mitjançant una carta enviada a Hermann Parzinger, que dirigeix la fundació responsable dels museus públics alemanys, inclòs el Neues Museum de Berlín, on s'exposa la famosa peça. També la van adreçar al ministeri d'Afers exteriors egipci perquè l'enviés a l'ambaixada d'Egipte a Alemanya i a la d'Alemanya al Caire.

Segons el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats egípcies, Zahi Hawas, la petició oficial del bust de Nefertiti forma part dels esforços del seu país per recuperar les antiguitats que van sortir del país de forma il·legal. També explica que l'escultura de Nefertiti és una de les sis peces úniques que Egipte està reclamant a museus internacionals, tot i que no ofereix detalls sobre quines són les altres cinc antiguitats. El secretari egipci agraeix a les autoritats alemanyes els seus esforços de cuidar el bust, alhora que confia en què col·laboraran en el retorn de la peça al seu país.

El 6 de desembre de 1912, Ludwing Borchardt, professor de l'Institut Imperial Alemany de Ciències Egípcies de l'Antiguitat, va descobrir el bust de Nefertiti, durant unes excavacions a Tell-el-Amarna, al sud d'Egipte. Segons els govern egipci, l'arqueòleg de seguida va comprendre "la naturalesa única i la qualitat artística de la peça, així com la seva importància històrica" abans de treure-la il·legalment del país.

El nom de Nefertiti, que va ser l'esposa principal d'Akhenaton, el faraó que va intentar implantar el culte monoteista al déu Aton a l'Antic Egipte, significa "una dona bella ha vingut". De moment, la dona bella no ha pogut tornar al seu país.

stats