ART
Cultura 16/02/2011

La UNESCO alerta davant la possible venda d'obres d'art robades a Egipte

Segons les autoritats egípcies, almenys 17 obres importants han estat robades del museu durant les revoltes. La UNESCO ha fet una crida per recuperar-les i insta galeristes, marxants i col·leccionistes a verificar la procedència de les peces abans de fer qualsevol transacció

Efe
2 min

París p { margin-bottom: 0.21cm; } La UNESCO ha sol·licitat a galeristes, marxants d'art i col·leccionistes que intensifiquin la vigilància després dels actes de pillatge registrats a Egipte durant les protestes contra el règim de Hosni Mubàrak. "És especialment important verificar l'origen dels béns culturals que poguessin ser importats i exportats, i llocs en venda, en particular via internet", ha declarat en un comunicat la directora general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), Irina Bokova.

Bokova va demanar també "a les forces de seguretat, als agents de duanes, als marxants d'art, als col·leccionistes i a les poblacions d'arreu del món que facin tot el que estigui al seu abast per recuperar aquestes valuoses peces i retornar-les al lloc que els correspon".

Les autoritats egípcies van informar el cap de setmana passat que almenys 17 obres importants, entre elles una escultura de fusta del faraó Tutankamon transportat per una deessa, havien estat robades del museu. "Aquest patrimoni forma part de la història de la humanitat i de la identitat d'Egipte", va assegurar la màxima responsable de la UNESCO, que va subratllar que no s'ha de permetre "que caigui en mans de persones sense escrúpols ni corri el risc de quedar danyat o, pitjor encara, destruït".

La UNESCO treballarà "en estreta col·laboració amb els seus aliats internacionals" com la Interpol, l'Organització Mundial de Duanes, el Centre Internacional per a l'Estudi i la Restauració de Béns Culturals (ICCROM) i el Consell Internacional de Museus (ICOM). El comunicat difós per la UNESCO fa una crida també a prendre "totes les mesures possibles per proveir la seguretat necessària per protegir el patrimoni egipci i impedir futurs robatoris".

El tràfic il·lícit de béns culturals està prohibit per la convenció de la UNESCO sobre les mesures que han d'adoptar-se per prohibir i impedir la importació, l'exportació i la transferència de propietat il·lícita de béns culturals, adoptada el 1970, i pel conveni d'UNIDROIT sobre béns culturals robats o exportats il·legalment, que data de 1995.

stats