Cinema
Cultura 07/10/2011

Banderas i Anaya diuen que Almodóvar és més admirat als EUA que a Espanya

Els protagonistes de l'última pel·lícula del director manxec donen suport a 'Pa negre' com a representant d'Espanya als Oscar. Banderas assegura que "els catalans fa molts anys que demostren que es prenen la cultura molt seriosament"

Efe
3 min
Antonio Banderas, el noi Almodóvar dels anys 80

Los Angeles p { margin-bottom: 0.21cm; } Antonio Banderas i Elena Anaya, la parella protagonista de La piel que habito, l'última pel·lícula de Pedro Almodóvar, consideren que el cineasta manxec és més admirat als Estats Units que a Espanya, segons van explicar a Efe. "Pedro, com a la majoria dels grans artistes espanyols, és més reconegut fora del seu país", va comentar rotund l'actor malagueny. "Li va passar el mateix a Picasso, a Alberti... a molta gent", va afegir. Banderas va explicar que el cinema d'Almodóvar "té un plus" als Estats Units, un país on "se l'admira molt perquè la gent, a nivell professional, s'adona que fa coses molt difícils de fer" en la indústria nord-americana.

Anaya va aprofundir en la mateixa línia. "A Pedro se l'admira més en molts llocs del món que al seu país", va afirmar. "Pedro arriba als Oscar i s'aixequen Meryl Streep i els més grans. Noto alguna cosa a Espanya i a nivell professional en l'Acadèmia de Cinema. És estrany que, per exemple, Átame tingués 15 nominacions als Goya i no se n'emportés cap. Al nostre país és difícil ser profeta a la teva terra. És terrible", va afegir. La intèrpret, de 36 anys, va posar com a exemple el cas dels artistes francesos i italians. "En aquests països adoren els seus directors i els seus actors. A Espanya hi ha alguna cosa com que si triomfes fora i t'estimen fora...", va declarar Anaya.

Tots dos actors van defensar que l'Acadèmia espanyola escollís la pel·lícula catalana Pa negre per lluitar per l'Oscar a la millor pel·lícula estrangera. "No em va costar digerir-ho, t'ho dic amb el cor a la mà", va manifestar Banderas. "Sóc increïblement respectuós amb les decisions democràtiques de l'Acadèmia, i els catalans fa molts anys que demostren que es prenen la cultura molt seriosament. Només poden obtenir de mi una felicitació i una empenta perquè arribin el més lluny que sigui possible", va agregar.

L'intèrpret, que estrena La piel que habito als Estats Units el pròxim 14 d'octubre, va admetre que li hagués agradat tenir "una eina més" de promoció perquè l'estudi "treballés amb ella", però adverteix que podria donar-se el cas que el film d'Almodóvar es colés en altres categories dels Oscar, com va passar amb Hable con ella, que va aconseguir l'Oscar al millor guió original. "Queden obertes moltes portes. Aquest món és tan subjectiu i hi ha tants factors en joc que és impredictible. Però pot ocórrer, no ho dubtis", va assegurar l'actor, de 51 anys.

Per la seva banda, l'actriu va reconèixer que admira "moltíssim" Agustí Villaronga, director de Pa negre. "El conec personalment i la pel·lícula em va agradar molt, tots han fet un treball fantàstic. Però [la decisió de l'Acadèmia] em va sorprendre perquè La piel que habito estava funcionant molt bé i penso que Pedro tenia oportunitats aquí. Aquesta és la meva opinió i el meu vot", va apuntar Anaya.

"Què puc desitjar?", va reflexionar la intèrpret. "Que Agustí triomfi, que tant de bo pugui anar als Oscar i que la seva pel·lícula es vegi en molts més països. Però en aquest partit jo estic amb la meva pel·lícula", va continuar l'actriu, qui considera "molt difícil" que Almodóvar pugui colar-se en altres categories dels Oscar. "Mai se sap, però és increïble que hagi de fer l'altre recorregut, un recorregut tan llarg", va concloure.

stats