Literatura
Cultura 16/02/2011

Ellroy es publica per primera vegada en català

'A la caça de la dona' resumeix com l'assassinat de la mare de l'escriptor va marcar la seva relació amb l'altre sexe

Ricard Martín
2 min
James Ellroy

BarcelonaPer primera vegada, el gegant de la novel·la negra contemporània i la literatura nord-americana, James Ellroy, es publicarà en català. El seu nou llibre, A la caça de la dona, l'editarà Angle Editorial el proper 21 de març.

Després de Mis rincones oscuros, l'escriptor torna a un dels temes que han marcat la seva carrera: l'assassinat de la seva mare. L'any 1958, Jean Hilliker va ser violada i assassinada per estrangulament a El Monte, un misèrrim barri de Los Angeles, on vivia amb el petit James, que aleshores tenia 9 anys. Més enllà d'intentar aclarir les circumstàncies de la seva mort, un fet que ja va novel·lar a Mis rincones oscuros, A la caça de la dona exposa al món la influència que l'assassinat de la seva mare va tenir i té en les seves relacions amb les dones. I ho fa partint d'un trauma familiar: l'infant va rebre una bufetada de sa mare, després d'expressar-li el seu desig de tornar a viure amb son pare, alcohòlic i violent. Ellroy va desitjar intensament la mort de la seva mare, un desig que es va fer realitat setmanes després.

“Naturalment, ens vam mudar allà. Naturalment, ella va morir allà. Naturalment, jo vaig causar la seva mort”. Aquesta és una de les moltes afirmacions rotundes que omplen el llibre, escrit amb l'estil directe i concís que el caracteritza. D'aquell nen perdut fins a l'adult que és, gos boig de les lletres nord-americanes, com l'anomenaven, Ellroy posa en paper sense escrúpols ni complaença la seva vida sentimental, passant pels seus anys de delinqüència juvenil i abús de drogues i alcohol. Una festa de culpabilitat, violència física i emotiva no apta per a lectors pusil·lànimes.

stats