CINEMA
Cultura 09/01/2011

Kusturica decideix construir una ciutat

El cineasta serbi Emir Kusturica s'ha proposat un projecte ambiciós, que requeriria una alta inversió de capital. "Només es podrà fer si al darrere hi ha un Estat que pensi que la cultura és fonamental per a la supervivència", ha dit.

Redacció
1 min
Emir Kusturica a Visegrad, a Bòsnia. Foto: EFE

BARCELONA p { margin-bottom: 0.21cm; } Fa vint-i-cinc anys que Emir Kusturica –director de pel·lícules com El temps dels gitanos (1988) o Undergound (1995)– té entre mans una adaptació de la novel·la d'Ivo Andric (Nobel l'any 1961) El pont sobre el Drina. Però el seu projecte no és fàcil; sobretot perquè requeriria reconstruir íntegrament una ciutat de pedra, Kamengrad, amb cinquanta cases –d'estil renaixentista–, repartides en carrers i places.

Per si fos poc, la zona on Kusturica voldria aixecar la ciutat suscita una gran polèmica. La novel·la passa a la zona del famós pont Mehmed Pasa Sokolovic de Visegrad, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Actualment, aquest territori està estrictament protegit i, com ha recordat Dubravko Lovrenovic, membre de la Comissió Bòsnia de Conservació de Monuments Nacionals, construir a la zona està prohibit. Segons la llei vigent, les úniques obres permeses al voltant del pont són de conservació i restauració. Evdentment, no han faltat els detractors de l'empresa; però també hi ha un sector partidari del projecte, que ha pensat que la construcció de Kamengrad atraurà turistes i portarà molts beneficis a l'activitat comercial de la zona.

Si tot funciona tal i com està previst, el projecte estarà llest l'any 2014. Aleshores, Kusturica i el seu equip començaran el rodatge de la pel·lícula. Però, com ha dit el cineasta, això "només es podrà fer si al darrere hi ha un Estat que pensi que la cultura és fonamental per a la supervivència."

stats