CINEMA
Cultura 17/03/2011

El productor González-Macho competirà amb Bigas Luna per la presidència de l'Acadèmia espanyola

La directora i guionista catalana Judith Colell es presenta en la terna de González-Macho que completa l'actriu basca Marta Etura

Redacció
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El productor i distribuïdor Enrique González-Macho, president d'Alta Films i propietari de la cadena de cinemes Renoir, ha fet pública avui la seva candidatura a la presidència de l'Acadèmia del Cine Espanyol en terna amb la directora i guionista catalana Judith Colell i l'actriu basca Marta Etura.

Un dia abans que es tanqui el termini per presentar les candidatures per al lloc que deixa lliure Álex de la Iglesia, González-Macho, Premi Nacional de Cinematografia el 1997, ha fet oficial la seva condició de rival de Bigas Luna a les eleccions de l'Acadèmia del Cine Espanyol, que se celebraran el proper 10 d'abril. El productor i distribuïdor proposa una visió més industrial i rigorosa per a l'Acadèmia, després de la divisió d'opinions que va generar la candidatura de Bigas Luna. Azucena de la Fuente, que també es va postular com a candidata, encara no ha presentat oficialment la seva proposta a la institució cinematogràfica.

Coneixedor dels secrets de la distribució i producció gràcies a Alta Films –pilar fonamental de la difusió del cinema espanyol i capdavanter del cinema europeu independent en versió original–, és també conscient dels problemes d'exhibició gràcies a la cadena de cinemes Renoir, refugi de nombroses pel·lícules de l'Estat.

Càntabre de naixement, productor de títols com Te doy mis ojos i La noche de los girasoles, i distribuïdor de También la lluvia, González-Macho ha mostrat obertament la seva postura de defensa del cinema espanyol i de reivindicació del paper de les televisions en el manteniment de la indústria, pels diners que destinen a la producció i per la importància dels drets d'emissió en antena.

González-Macho es presenta a la presidència amb el suport de la directora i guionista catalana Judith Colell. Guanyadora del premi especial del jurat al passat Festival de Sant Sebastià amb el film Elisa K –codirigida amb Jordi Cadena–, Colell donarà veu al cinema català dins l'Acadèmia. La directora i guionista barcelonina també va ser guanyadora del Premi Nacional de Cultura 2011 de Catalunya i nominada al Goya pel seu curt de ficció Escrit a la pell el 1995, és professora de guió a la Universitat Pompeu Fabra i la Ramon Llull de Barcelona i ha dirigit en solitari Nosaltres i 53 dies d'hivern.

Completa la terna l'actriu basca Marta Etura, guanyadora del Goya a la millor actriu secundària el 2009 amb Celda 211 i finalista amb Para que no me olvides, AzulOscuroCasiNegro i La vida de nadie. L'actriu, de 32 anys, ha hagut de renovar el carnet de Acadèmica en l'últim moment per poder optar a la vicepresidència.

stats