Cultura 04/09/2012

Escola d'art i disseny a Amposta

David Sebastián / Gerard Puig
2 min
Escola d'art i disseny a Amposta

El concurs plantejava la construcció de dos edificis de programes i escales ben diferents: d'una banda, un equipament docent destinat a reubicar i millorar l'Escola d'Art i Disseny de la ciutat; de l'altra, un pavelló de fires que substituís el ja existent al mateix solar, actualment molt deteriorat. Dos emplaçaments contigus, però separats per un vial.

La primera fase ha comprès la construcció del primer edifici, el de l'Escola d'Art i Disseny. No entenem el projecte com si fossin dos edificis aïllats. Proposem una intervenció que n'afavoreixi una lectura conjunta. Utilitzem el verb contaminar per explicar el que busquem: barrejar l'un amb l'altre, trobar un llenguatge comú. Els edificis s'organitzen per franges de 9 m d'amplada, i d'alçades variables (+4 m / +8 m / + 12 m). La nova topografia abasta des de l'escala més humana dels porxos i les peces baixes fins a l'escala dels lluernaris i l'edificació en alçada.

El carrer de Sebastià Juan Arbó actua com a eix generador de la geometria del projecte. L'alineació estricta amb aquest carrer provoca que els dos edificis s'encarin i que percebem la continuïtat de l'un en l'altre. Aquest punt de trobada és també el lloc on se situen els accessos principals d'ambdós equipaments.

L'accés a l'edifici docent es produeix a través d'un gran porxo. A la planta baixa hi col·loquem els despatxos i la sala de professorat, que junt amb el nucli de comunicació i de serveis esgoten l'ocupació permesa al solar. La resta de l'equipament s'organitza en alçada, plantes allargades amb les seves dues cares principals orientades nord-sud que contenen les aules.

Utilitzem un únic sistema estructural capaç de solucionar les diferents llums necessàries als dos edificis. Una estructura metàl·lica formada inicialment per pòrtics amb pilars cada 10 m, i que ens permet eliminar pilars on ho necessitem per passar a formar encavallades. Per cada pilar que traiem, apareixen dues diagonals, de manera que podem arribar a llums de fins a 30 m.

El vent de mestral, la geologia del Delta… i la manca de finançament, entre d'altres, són ara els factors determinants per continuar. Noves dades que ens fan redibuixar un i altre cop el projecte, amb la certesa que continua sent el mateix.

stats