TEATRE PER AL PÚBLIC FAMILIAR
Cultura 26/02/2012

Espectacles per a la integració i la imaginació

Els vaixells insígnia del teatre a Barcelona estrenen nous espectacles per al públic infantil i familiar. Avui el TNC presenta Trifulkes de la KatakanaTribu, i dimarts el Teatre Lliure, Un bosc de cames.

Antoni Ribas Tur
2 min
Les cinc actrius de Trifulkes de la KatalanaTribu també es posen dins la pell de personatges històrics com Jaume I, Ramon Berenguer II i Guifré Borell. La Guida d'Un bosc de cames està interpretada per una actriu i un titella.

BARCELONAZitzània Teatre entén el teatre com un servei públic i com una eina de formació dels nens i els adolescents. Després d'Èric i l'exèrcit del Fènix , el director de la companyia, Pere Planella, ha tornat a treballar amb l'escriptor Víctor Alexandre. El resultat d'aquesta nova col·laboració és Trifulkes de la KatalanaTribu , un musical que recorre la història de Catalunya. Una primera versió d'aquest espectacle es va estrenar el 2009 al Museu d'Història de Catalunya, i l'adaptació musical es poder veure per primera vegada aquell mateix any al Festival de Peralada.

Trifulkes de la KatalanaTribu està protagonitzat per la Nguéa, una adolescent catalana d'origen guineà. Dies abans d'un examen d'història de Catalunya, rep la visita de la seva àvia, que viatja de Guinea Equatorial a Barcelona per operar-se de la vista. La Nguéa ha d'estudiar, però no vol deixar de passar el dia amb l'àvia. Planella i Alexandre resolen aquesta situació amb un intel·ligent joc de teatre dins el teatre: fan que l'àvia i la néta vagin al TNC a veure un espectacle sobre la història de Catalunya. L'espectacle repassa en disset escenes episodis històrics com la llegenda de les quatre barres, la guerra dels Segadors i el Tractat dels Pirineus. No hi falta l'humor en el tractament dels esdeveniments. El setge de Barcelona del 1714, per exemple, l'expliquen tres rates, la Maria, l'Àgata i la Carlota.

La Guida en un món nou

Els Farrés Brothers & Cia. també han abordat temes històrics als seus espectacles. El 2010 van acostar la Guerra Civil i la figura del fotògraf Agustí Centelles amb La maleta de l'Agustí . Ara tornen a estar d'actualitat per Un bosc de cames , un espectacle d'actors i titelles que dimarts pujarà a l'escenari del Teatre Lliure de Montjuïc.

La protagonista d'aquest espectacle és la Guida, una nena que es perd en una estació de tren i que, gràcies al poder de la imaginació, supera la por inicial i se submergeix en un món fantàstic en què hi ha referències als contes clàssics. "Més que transmetre un missatge o uns valors determinats, volem explicar una història on hi hagi moltes emocions diferents que atrapin tant els petits com els adults, des de la por a l'humor", diu Jordi Palet, el director. Enmig d'un panorama governat per la rapidesa de la televisió i els mitjans de comunicació, Un bosc de cames apareix com a espectacle "subtil i ple d'al·lusions, més que d'imatges directes", diu el director.

Així, quan la Guida, sola entre una multitud de cames gegantines, troba una bossa de plàstic vermell pensa que és la Caputxeta Vermella o que l'home que l'ajuda és un príncep blau. "Volem que els nens desenvolupin la capacitat de viure històries i entrin en el tempo de l'espectacle", conclou Palet.

stats