MÚSICA
Cultura 17/11/2011

Estopa creua el seu rock canalla amb Frank Sinatra i Elvis Presley a 'Estopa 2.0'

Dilluns surt a la venda el nou disc en què els de Cornellà es reinventen amb ritmes funk, 'break dance' i swing. El 25 de febrer passaran pel Palau Sant Jordi

Efe
2 min
Els germans David i Jose Muñoz, Estopa

MadridMés que erudits, els germans Muñoz, David i Jose, s'han posat "rebuscats" i "estupendos" en el seu últim disc, Estopa 2.0, el de la seva reinvenció, expliquen ells, després de creuar les seves cançons canalles i de fons rumber amb influències tan aparentment distants com les de Frank Sinatra o Elvis Presley. "Feia molt de temps que buscàvem el canvi, però l'hem aconseguit amb aquest disc", el més perfecte de la seva carrera, segons el duo. Dilluns que ve, en plena ressaca electoral del 20-N, volen donar "alegria als descontents".

Estopa 2.0 al·ludeix al títol del seu primer disc, anomenat simplement Estopa (1999), i amb ell pretenen marcar l'inici de la seva segona dècada, "una actualització" musical, després de posar-se "una miqueta més innovadors, rebuscats i bohemis", ni erudits ni "avantguardistes", perquè "les avantguardes passen ràpid", afegeixen. Per elaborar el seu disc "més treballat i més pensat", els Estopa van comptar amb més temps que mai, un temps que van invertir a escoltar clàssics com Frank Sinatra (Frank a seques, diuen ells), Elvis Presley, Bob Marley o Jimmy Hendrix.

Ritmes de swing, funk i break dance contribueixen a acolorir un disc molt variat en què es troben mitjos temps i cançons ràpides, una balada i el toc rock que hi posa "La locura" (un tema arraconat i recuperat d'entre el material del seu primer disc). Parlant d'influències, Estopa 2.0 s'obre amb "Mañanitas", un tema que, segons la nota de premsa, navega entre AC/DC i Black Eyed Peas, encara que ells matisen ràpidament que és més aviat un encreuament entre AC/DC i la música "prerap" de la pel·lícula Breakin'2: Electric Boogaloo (1984). El seu resultat és també producte de les múltiples col·laboracions del seu àlbum previ, el commemoratiu X Anniversarium (2009), "que va ser un epíleg més que un pròleg", diu Jose, però també una important font d'"aprenentatge".

La gira del nou disc arrencarà el 3 de febrer a Saragossa i passarà l'11 d'aquest mateix mes pel Palau d'Esports de Madrid i el 25 pel Palau Sant Jordi de Barcelona. Malgrat el recent auge del català en el món de la música, no hi ha gestos de complicitat cap a aquesta llengua en el seu nou disc, perquè aquests veïns de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) diuen que haurien de traduir el que pensen. "Tu en què penses, David?", inquireix Jose al seu germà sobre això. "Jo? En el mateix que tothom: follar", respon l'altre.

stats