Teatreinternacional
Cultura 10/11/2011

Estrena a Friburg

1 min
Estrena a Friburg

Friburg (alemanya)'El gran teatro del mundo'

Calixto Bieito ha triat tres dels seus millors aliats per engegar el Barcelona Teatre Internacional (BIT): una obra de Calderón de la Barca, La vida es sueño, va donar l'impuls definitiu a la seva carrera; amb Santos va ordir un dels seus muntatges més celebrats, Tirant lo blanc, i a Friburg, a banda de ser el centre d'Europa, l'estimen tant que ja hi ha fet mitja dotzena d'espectacles. I ara, amb El gran teatro del mundo, un aute sacramental del segle XVII, enlaira el projecte teatral més ambiciós parit a Catalunya. A banda de l'estrena, la peça ja té dates segures a Madrid i París, i probablement la veurem a Nova York, Barcelona i Birmingham, i a les ciutats alemanyes que vulguin.

Una cantata

Per què aquesta obra de Calderón?, li demanem abans de l'assaig final, al bar d'un teatre de pressupost impossible per al nostre país. Doncs perquè té ganes de fer coses complicades, ens diu. Ha barrejat text, música i cant per construir una cantata. I, a l'escenari, els actors parlaran en alemany i els cantants cantaran en castellà. L'obra original, una de les preferides de Lorca, ja preveu trossos cantats. Bieito recorda que El gran teatro del mundo -o Das grosse welttheater, com vulgueu- era una de les obres preferides de Schopenhauer.

La comèdia humana

"És una obra que no va sobre teatre, sinó sobre la comèdia humana, com van fer Balzac o Zweig", diu el director. I ell ha dotat l'espectacle d'una "llum molt velazquiana" i tota la seva capacitat d'experimentació. Ara és el que li ve de gust, diu, parlar de l'home en essència. "Jo sóc optimista, però el món...", confessa sense acabar la frase.

stats