Cultura 09/02/2011

Extreuen un sarcòfag gòtic del segle XIV d'un camí rural de Vallbona de les Monges

La troballa ha permès també documentar diferents aspectes de la font i sobre l'aprofitament de l'aigua, que finalment servia per regar un bancal d'hort

acn
2 min
El sarcòfag del segle XIV que s'ha extret d'un camí rural de Vallbona de les Monges.

Vallbona de les MongesEl 29 de gener es va portar a terme la recuperació i extracció del sarcòfag gòtic de la font de la Pica, al municipi de Vallbona de les Monges (Urgell). El sarcòfag, ubicat al peu d'un camí rural a aproximadament un quilòmetre del municipi, data del segle XIV. Actualment es troba al laboratori de restauració de l'empresa Cat Patrimoni, que és on es portaran a terme les tasques de recuperació de la troballa per tal de poder determinar a quina família pertanyia. Està previst que una vegada acabin aquests treballs el sarcòfag pugui ser exposat en un espai permanent de Vallbona.

El sarcòfag està esculpit en pedra sorrenca i decorat en la seva part frontal amb motius vegetals i arcs apuntats, així com columnes estilitzades que emmarquen escuts heràldics amb flors de card i àguiles. Segons la tradició oral, aquest sarcòfag va ser traslladat des de l'antic poble de Montesquiu, poble abandonat des de fa més de 300 anys, on encara avui s'observen interessants ruïnes. El sarcòfag va ser instal·lat a la font de la Pica per fer les funcions de pica.

El pas del temps, la intempèrie, l'aigua de la font, el glaç, les incrustacions de calç i les molses i líquens han anat deteriorant i posant en perill la seva conservació. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Vallbona de les Monges, amb la conformitat del propietari de la finca on s'ubica la font de la Pica, va sol·licitar el corresponent permís al departament de Cultura per tal de procedir a la recuperació d'aquesta valuosa peça escultòrica i a la seva restauració.

La recuperació del sarcòfag, sota la direcció de l'arqueòleg Emili Gilabert, de l'empresa Cat Patrimoni, ha permès també documentar diferents aspectes de la font i sobre l'aprofitament de l'aigua, que finalment servia per regar un bancal d'hort.

Actualment el sarcòfag es troba en el laboratori de restauració de Cat Patrimoni, on s'estan fent tasques de documentació, consolidació, eliminació d'incrustacions minerals i vegetals. Està previst que una vegada acabades les feines de restauració i consolidació el sarcòfag estigui exposat permanentment en un espai de Vallbona de les Monges.

stats