Cultura 28/05/2015

El FeMAP programa 45 concerts de música antiga als Pirineus: del Niu de l'Àliga a les Mines de Petroli

El Festival de Música Antiga dels pirineus programarà 45 concerts en 26 municipis, com el Quartet Casals, Hopkinson Smith, Arianna Savall i Petter Udland Johansen

Acn
3 min
Festival de Música Antiga dels Pirineus / FeMAP

BarcelonaLa 5a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) s'inaugurarà el 3 de juliol amb el Quartet Casals i es clourà el 30 d'agost amb Arianna Savall i Petter Udland Johansen. El FeMAP 2015 comptarà amb un total de 54 concerts en 26 municipis del Pirineu català, d'Andorra i, per primera vegada, se n'incorpora un de francès, Bourg Madame.

Pels escenaris hi passaran el Cor Infantil Amics de la Unió, el llaüt de Hopkinson Smith, la Coral Cantiga, Andreas Prittwitz & Lookingback Baroque Orchestra, Trença Ensemble i Aina Martín, l'Orquesta Barroca de Sevilla amb els 'Concerts de Brandenburg', La Xantria i Jordi Domènech amb 'El cant de la Sibil·la', Rafael Bonavita i Leonor Leal, Arnau Tomàs i Fahmi Alqhai & Rami Alqhai, i el llaüt de Hopkinson Smith.

Un dels plats forts del programa és el concert 'Musica Alchemica', amb la violinista Lina Tur, que rescata un Vivaldi oblidat i el presenta al FeMAP després de més de 300 anys en silenci. Les sonates 'de Graz' van ser compostes per Antonio Vivaldi a la cort de Mantova, entre 1718 i 1720, al mateix temps que aquest mestre del barroc venecià escrivia les seves cèlebres 'Quatre Estacions'. Cinc sonates per a violí, inèdites fins avui, carregades de virtuosisme i imaginació però també de poesia, reflexió i subtilitat.

Turisme i música

Aquest any també s'han impulsat de manera molt potent els concerts amb elements complementaris com les visites guiades als monuments o en indrets poc habituals com unes mines de petroli, els llacs Gento o Engolasters i el Niu de l'Àliga, a la Tosa, el cim de la muntanya de la Molina i la Masella. En paral·lel, el festival ha fet un gran esforç en matèria de promoció turística i ha editat un catàleg amb més de 60 propostes que inclouen l'hotel i l'entrada al concert de forma conjunta.

El director del festival, Josep Maria Dutrèn, ha insistit en l'aposta del festival per la qualitat i els músics residents al país, convertint el certamen en el "més important de música antiga del sud d'Europa". Així, de les 18 formacions que hi actuen, dues terceres parts són catalanes. "Són al programa perquè són de casa i són bons", ha insistit, alhora que ha destacat els intèrprets que provenen de l'estat espanyol.

Els municipis participants en aquesta edició són Alp, Alt Àneu, Andorra la Vella, Avià, Bagà, Berga, Beuda, Bossòst, Bourg Madame, Canillo, Guardiola de Berguedà, la Guingueta d'Àneu, Encamp, Estamariu, Esterri d'Àneu, Ordino, Sant Joan de les Abadesses, Sant Llorenç de Morunys, la Pobla de Segur, el Pont de Suert, Puigcerdà, Ripoll, la Seu d'Urgell, Sort, la Torre de Cabdella i Tremp.

El festival té un pressupost de 325.000 euros, un 10% més que l'any passat. Un 34% d'aquest l'aporten els ajuntaments, un 23% la Generalitat, un 18% les diputacions, un 17% es finança a través d'entrades i patrocinis, un 3,7% procedeix de l'Estat i un 3% Andorra.

Inauguració del conservatori de música dels Pirineus

L'alcalde en funcions de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha destacat que la iniciativa sorgeix de la voluntat de "treballar junts" ajuntaments i entitats "de tots els colors polítics" de tres estats diferents amb la voluntat que aquesta "taca de música antiga" arribi arreu del Pirineu. Així, ha insistit que visualitzen el Pirineu "des d'una perspectiva moderna" no com a frontera sinó "com a nexe d'unió" per posar-los en el mapa mental del país.

Així mateix, Batalla també ha destacat que al setembre entrarà en funcionament el conservatori de música dels Pirineus, compartit entre Puigcerdà, Berga i La Seu d'Urgell, que "no hauria estat possible" sense el suport del FeMAP.

stats