CULTURA
Cultura 24/03/2011

Ferran Mascarell: "Si no internacionalitzem la cultura estarem permanentment en malestar"

El conseller de Cultura assegura que les protestes contra les retallades en el sector "no reclamaven que plegui", sinó que "eren preventives"

Jordi Nicolás Soler
3 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha reunit amb els representants de les 15 associacions convocants de la concentració.

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, creu que les protestes de dilluns contra les retallades en seu Departament es deuen a "la por pel futur que actualment viu el sector cultural". En aquest sentit, Mascarell ha fet autocrítica: "L'Administració no ha fet bé el seu paper en la cultura, no l'hem treballat prou". En declaracions a RAC1, ha afegit que "no hem entès el problema que suposa el fet que som un país enormement petit". "Si no internacionalitzem la nostra cultura estarem permanentment en malestar cultural", ha aventurat. A la desídia política s'hi han afegit, segons el conseller, "les retallades a la cultura per part de les diferents administracions, que s'han acumulat". Els manifestants, segons Mascarell, "no reclamaven que plegui", ja que "les seves protestes eren preventives".

Malgrat tot, Mascarell ha afirmat que "s'ha de modificar l'estructura cultural, que no s'ha alterat en trenta anys, i la tocaríem encara que no hi hagués retallades". En aquest sentit, ha suggerit que "alguns sectors haurien de transitar de la subvenció a la inversió, i potser algun programa haurà de desaparèixer". "Sóc favorable a una excepcionalitat cultural, amb un projecte a llarg termini i des de la demanda de la societat i no dels sectors", ha dit.

Llei del Cinema

"Acabarà bé", ha dit Ferran Mascarell, en referència a les protestes per les quotes del 50% de pel·licules en català que estableix la Llei del Cinema. "Les lleis estan per complir-se, tot i que crec més en el diàleg que les quotes", ha afegit, tot i que ha volgut matisar que "el cinema català no només ha de ser el doblat, sinó que hi ha d'haver més cinema fet en català". En aquest sentit, el conseller ha pronosticat que "en cinc anys aconseguirem que siguin el 50%" "Ara un 3% del cinema en català és ridícul". cinema propi, cinema doblat i cinema adaptat a les noves tecnologies digitals, i això en cinc anys donarà resultat, tot i que valdrà alguns diners." "Hem parlat amb distribuïdors i exhibidors i hem obert el camí que ha de conduir a l'èxit, ha d'anar pel bon camí".

Crítiques a González-Sinde

D'altra banda, el conseller de Cultura s'ha mostrat molt crític amb la ministra de Cultura espanyola: "Ha mostrat un sentit d'Estat profundament incorrecte", ha dit, en referència a la compra per part del Ministeri de Cultura de l'arxiu fotogràfic Centelles. En aquest sentit, el conseller ha avançat que "unificarem les força patrimonial que té la fotografia a Catalunya" que actualment es troba repartida entre diversos museus arreu de Catalunya.

Gang Bang i Gang BangA Serbian Film

"Ningú no els obliga a anar a veure l'obra. Tothom qui es pugui sentir ofès ha d'estar avisat". Amb aquestes paraules Mascarell ha volgut tancar la polèmica per l'obra de teatre Gang Bang, de Josep Maria Miró, que s'estrena avui a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). L'obra ha estat criticada per la plataforma cristiana E-Cristians per considerar-la "ofensiva per als cristians", ja que l'acció té lloc en un local on es practica sexe homosexual la vigília de la visita del papa Benet XVI a Barcelona. Unes crítiques a les quals el director del TNC, Sergi Belbel, ja els va treure pes ahir, en assegurar que el conseller de Cultura l¡hi havia donat el seu suport, fet que Mascarell ha confirmat. "La nostra missió és aconseguir que hi hagi moltes expressions culturals al nostre país", ha sentenciat.

Pel que fa a A Serbian Film, visionada al Festival de Cinema de Sitges i criticada arran de les seves escenes de sexe explícit i violent, Mascarell ha assegurat que "em sorprèn la decisió de la fiscalia, tot i que la pel·lícula és ficció i l'horari ja es va posar expressament perquè només hi anés la gent que volia veure-la", en referència a la decisió de la Fiscalia, que ha considerat l'exhibició de la pel·lícula un delicte perquè el film conté dues seqüències en què es viola dos infants.

stats