Exposicions
Cultura 22/02/2011

La Pedrera dedicarà exposicions a Ferran Adrià, Català-Roca i Perejaume

La Pedrera recupera el 2001 la tercera exposició anual que durant els dos darrers anys no va poder realitzar

Redacció
2 min
Grate Divine, de Mona Hatoum

BarcelonaTres grans exposicions dedicades al cuiner Ferran Adrià, al fotògraf Francesc Català-Roca i a l'artista contemporani Perejaume ocuparan la sala d'exposicions de La Pedrera durant aquest any, segons informa Efe.

L'art de menjar. De la natura morta a Ferran Adrià és el títol de la mostra que inaugurarà la temporada el pròxim 14 de març i que es podrà veure fins al 26 de juny. "Es tracta d'una exposició temàtica sobre l'art de menjar", ha indicat el director de Cultura de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, Àlex Susanna, que espera que aquesta mostra "generi un debat sobre el lloc que ocupa l'alta gastronomia en el context de la cultura". L'exposició reuneix una selecció de bodegons del segle XVII i els posa en contacte amb obres contemporànies que reinterpreten la utilització del menjar com a objecte de l'art. La selecció compta amb cent trenta d'obres datades entre el segle XVII i l'actualitat d'artistes com Luis Meléndez, Miquel Barceló, Joseph Beuys, Richard Hamilton, Mona Hatoum, Antonio López i Pablo Picasso, entre d'altres. Però el colofó seran les sales dedicades exclusivament a Ferran Adrià "perquè es tracta d'un cas excepcional, sense el qual no ens hauríem plantejat dur a terme aquesta exposició sobre la relació entre l'art i la cuina", ha explicat Àlex Susanna. La part de l'exposició dedicada a Ferran Adrià compta amb fotografies de Francesc Guillamet sobre l'evolució dels plats del famosos cuiner i una obra musical inspirada en el menú d'El Bulli.

L'altre plat fort de la temporada 2011 de La Pedrera serà l'exposició dedicada al fotògraf Català-Roca, que va renovar l'art fotogràfic espanyol en els anys cinquanta. Susanna ha explicat que, entre el 18 de juliol i el 25 de setembre, un total de 180 fotografies, moltes d'elles inèdites o poc conegudes, permetran oferir una panoràmica completa de l'artista català.

La tercera proposta de l'Obra Social CatalunyaCaixa permetrà contemplar, entre el 24 d'octubre i el 12 de febrer de l'any vinent, una selecció de peces recents de Perejaume, entre elles sis produccions realitzades especialment per a aquesta mostra. "L'any passat, a causa de la crisi, només vam tenir dues exposicions grans, així que tornar a les tres exposicions centrals és un bona notícia", ha dit la nova directora de l'Obra Social CatalunyaCaixa, Marta Lacambra, que ha puntualitzat que aquesta institució "ha mantingut aquest any el pressupost global de l'obra social de l'any passat, i ha augmentat una mica la partida dedicada a cultura".

En aquest sentit, la directora de comunicació de CatalunyaCaixa, Cristina Langarika, ha assegurat que "el procés de 'bancarització' en què estem immersos no reduirà la nostra acció social i cultural, perquè seguim apostant per tornar a la societat part del que diposita". Lacambra també ha anunciat canvis als accessos a La Pedrera per evitar les cues que actualment col·lapsen les voreres del carrer Provença. A partir l'1 de setembre, les taquilles del carrer Provença, on s'adquireixen les entrades per veure l'edifici de Gaudí, estaran situades a l'interior del pati de l'edifici, on s'agruparan les persones que esperen.

A més, les escoles disposaran d'un espai a l'entresòl per a activitats pedagògiques i tallers que evitarà que hagin d'entrar per la porta principal i pujar en ascensor. També La Pedrera disposarà aviat d'un nou accés pel passeig de Gràcia per als turistes, "que representen més del 80 per cent de les cues", segons Lacambra.

stats