Música
Cultura 28/04/2011

El Festival de Peralada celebra 25 anys

Les nits musicals d'estiu s'inauguraran amb 'Nabucco' de Verdi i Serrat i les clouran l'espectacle d'aniversari de Comediants. Una de les propostes més destacades és la revisió de La Fura dels Baus de l''Orfeo ed Eurídice' de Gluck

Acn
3 min
Cartell de la 25a edició del Festival de Peralada

BarcelonaEl Festival Internacional de Música Castell de Peralada celebra el 25è aniversari de les nits d'estiu musicals. Per a l'edició d'aniversari, l'organització ha apostat per noms de primera línia i amics del festival: l'obrirà Nabucco de Verdi i Joan Manuel Serrat, que compleix així la cita anual amb Peralada, i el tancarà el grup Comediants amb un espectacle-festa d'aniversari. També hi participaran Montserrat Caballé, Plàcido Domingo, Roberto Alagna o La Fura dels Baus, amb una producció pròpia del Festival.

Amb un pressupost al voltant dels quatre milions d'euros, la meitat per a propostes artístiques, el Festival Castell de Peralada ofereix un programa que permet escollir entre l'òpera i la lírica, la dansa o les noves propostes. L'organització, amb Oriol Aguilà al capdavant per primera vegada en substitució de Joan Maria Gual, ha centrat tots els esforços en la celebració dels vint-i-cinc anys i reivindica l'esdeveniment com un festival de veus.

Per això, enguany Peralada programa sobretot una base lírica i operística. Hi actuaran Montserrat Caballé (17 de juliol), Roberto Alagna (22 de juliol), Plácido Domingo (1 d'agost) i Sondra Radvanovsky (2 d'agost). A més de Nabucco, l'aposta lírica més forta és la nova producció de La Fura dels Baus, que juntament amb l'orquestra BandArt, presentarà una nova versió operística d'Ofeo ed Eurídice de Gluck. Segons ha explicat Aguilà, és una proposta arriscada i innovadora on l'orquestra ocupa l'espai escènic com una mostra de 'renovació del món simfònic'.

La dansa és una altra de les protagonistes del Festival, tot i que es deixa de banda el ballet més clàssic. Rafael Amargo presentarà 'Para Peralada', un espectacle creat especialment per a l'ocasió i que ret homenatge al festival que l'ha vist créixer com a un dels renovadors del ball flamenc. La granadina Blanca Li presentarà El jardín de las delicias, una relectura de l'obra de El Bosco, que també mira al Dalí surrealista i l'Empordà. Peralada també ha programat Ángel Corella i el Ballet de Castella i Lleó; el ballarí actuarà acompanyat de Lucía Lacarra i Alicia Amatrian, dues ballaries espanyoles que en rares ocasions actuen al territori.

L'Estiu Musical aglutina les propostes de pop i jazz; destaquen el concert de Joan Manuel Serrat, el duet format per Montserrat Caballé i Al Bano o el mestre del jazz Quincy Jones, de qui Aguilà ha explicat que prepara múltiples sorpreses per a l'actuació. Jamie Cullum, Rosario i La Locomotora Negra completen el cartell.

Una de les novetats del Festival és el cicle Paral·lels, on l'objectiu és que en un espai més íntim es treballi el maridatge d'experiènies de diferents tipus. La primera en actuar serà Katia Michel, amb un programa d'encreuaments entre Wagner i Liszt, i les seves trajectòries. El violoncel·lista alemany Daniel Müller-Schott serà la segona actuació d'aquest nou cicle.

Joan Pons i el grup Comediants, l'única oferta del Petit Peralada d'enguany, han ideat un espectacle que recorrerà la vila de Peralada com a 'cartutx final' de la festa. Així, Comediants podrà recuperar la seva Eurídice, el Papageno de la Flauta Màgica o qualsevol muntatge anterior en una festa que, amb berenar inclòs, donarà pas a la festa més nocturna amb els castells de foc.

'No podíem celebrar vint-i-cinc anys sense rendir-nos culte', ha declarat Oriol Aguilà. Per això el Festival ha preparat una exposició fotogràfica que recorre la seva trajectòria. La mostra es podrà veure en una 'premiere' a Barcelona, a partir del 5 de maig al Palau Robert. Una exposició sobre la cuina i l'òpera acabarà de completar la programació del Festival, juntament amb la mostra de Jardins de Paper, que treurà la biblioteca del castell a l'abast del públic.

El conseller de Cultura Ferran Mascarell ha acompanyat els organitzadors en la presentació del Festival i ha destacat que és un festival 'fet des de la voluntat de la societat civil' perquè qui s'hi juga els diners són les empreses que fan una aposta per la cultura. Ha defensat la iniciativa del Grup Peralada com a pioners en 'una manera d'entendre l'estiu' que s'ha anat mantenint amb la qualitat com a principal condició.

El Festival tindrà lloc entre el 15 de juliol i el 15 d'agost, i el preu de les entrades s'ha intentat mantenir similar al dels altres anys per tal de poder arribar a públic català, espanyol i també francès. El Festival posa a disposició dels espectadors també, abonaments especials per tal de poder gaudir del màxim d'espectacles possibles. EL 16 de maig vinent es posaran a la venda totes les localitats.

stats