Circ
Cultura 11/01/2012

Figueres vol ser Montecarlo

La capital empordanesa organitza el primer festival de circ de l'Estat, amb 22 atraccions mai vistes a Europa de l'1 al 4 de març

Laura Serra
2 min
Una de les companyies convidades al festival de circ de Figueres

BarcelonaFigueres celebrarà de l'1 al 4 de març l'únic festival de circ de l'estat espanyol. Serà un concurs de circ amb 22 atraccions (més de 50 artistes) seleccionades pel director del certamen, Genís Matabosch, "que mai s'han vist a cap pista europea". Aquest serà el criteri de selecció d'un certamen que s'emmiralla en els grans festivals del món, començant pel clàssic de Mònaco que va crear el príncep Rainier el 1974. Aquesta és l'ambició del projecte, que té un format de concurs, i per tant es diferencia i no competeix amb les altres fires i festivals de circ ja existents a Catalunya, com el Trapezi de Reus.

Totes les disciplines hi seran benvingudes. Els números es dividiran en dos espectacles i un jurat internacional seleccionarà els millors per a una gala final. També s'atorgaran 8 premis, que no tenen dotació econòmica. Les companyies vénen a Figueres amb totes les despeses pagades, però no tenen retribució. "Som la seva porta d'entrada a Europa", explica Matabosch, que és qui es passa l'any viatjant pel món veient els grans circs internacionals. El figuerenc havia dirigit el festival de pallassos de Cornellà deu anys, i tres més un festival de circ a Albacete del 2008 al 2010.

El pressupost d'aquesta primera edició és de 250.000 euros. La Diputació de Girona i el Patronat de la Costa Brava hi aporten 40.000 euros, l'Ajuntament de la ciutat 25.000, el consell comarcal 1.500. Però els fons públics no són ni un terç del pressupost: ja tenen uns 140.000 euros de patrocinis privats, intercanvis amb diverses institucions i una previsió de taquillatge per a 10.000 localitats. Fins i tot hi haurà trens xàrter de Milà i París. El públic potencial és internacional, ja que tots els números de circ són estrenes, i sobretot programadors.

stats