ÒPERA
Cultura 21/07/2012

El festival de Bayreuth es queda sense solista perquè duia una creu gammada tatuada al pit

El baríton rus Ievgueni Nikitin renuncia a actuar a la inauguració dimecres que ve d'un festival que es va alinear amb Hitler. L'intèrpret, que es penedeix del seu passat 'skin', està previst que actuï al Liceu aquest setembre amb 'L'holandès errant'

Efe
2 min
Ievgueni Nikitin, amb tatuatge tapat a l'esquerra

BarcelonaEl festival d'òpera de Bayreuth (Baviera), dedicat a Richard Wagner, s'ha quedat sense solista per a 'L'holandès errant', l'òpera que obre la temporada del certamen dimecres, després de descobrir-se que el baríton rus Ievgueni Nikitin portava tatuada una creu gammada nazi.

El mateix Nikitin ha anunciat avui en un comunicat la seva renúncia a interpretar l'obra, després d'admetre que no s'havia adonat de la "irritació" que podia provocar el seu passat, "especialment en un lloc com Bayreuth", en al·lusió al paper exercit pel festival durant el nazisme. El baríton rus havia de ser l'estrella de l'obertura del festival al qual assisteixen cada any des d'Angela Merkel fins a tota la plana major de la política alemanya. Segons la direcció de Bayreuth, es va contractar el baríton "per la seva qualitat interpretativa" i "gran presència escènica".

Però la decisió s'ha torçat. Aquesta setmana, el popular diari 'Bild' va il·lustrar un reportatge sobre el festival amb diverses fotografies del baríton, una d'elles de la seva anterior etapa com a integrant d'una banda de 'heavy metal', en què es destacava que va tatuat de cap a peus. Un reportatge del programa cultural 'Aspekte', de la televisió pública ZDF, aquest divendres, ha mostrat imatges on apareix amb el cap rapat i una creu gammada nazi al tòrax, actualment desdibuixada amb un tatuatge fet amb posterioritat en aquest mateix lloc. "Va ser un error de joventut del qual m'he penedit moltes vegades", explica el cantant en el seu comunicat.

Els hereus de Wagner van posar el festival –que enguany commemora els 300 anys del naixement del compositor– a les ordres de Hitler, fins al punt que es recompensava els ferits de guerra i els oficials distingits per les seves accions amb entrades a l'òpera. L'antisemitisme sempre s'ha lligat al cognom Wagner, però sobretot a la nora del compositor Winifred, que va dirigir el festival de Bayreuth durant el Tercer Reich. El festival, fundat el 1896 pel compositor, va intentar redreçar la seva fama anys després, i continua considerant-se el principal referent wagnerià. De fet, aquest any la casa Wagner de Bayreuth, on Hitler vivia quan era a la ciutat, inaugura una mostra sobre la discriminació soferta pels músics jueus durant el règim nazi a partir de 44 casos de coneguts compositors, directors i solistes proscrits durant el nazisme.

stats