Patrimoni
Cultura 08/07/2011

Figueres tindrà un museu militar al castell de Sant Ferran

Ajuntament i Defensa tenen criteris divergents sobre l'enfocament del museu

Ricard Martín
2 min
Castell de Sant Ferran

BarcelonaEl castell de Sant Ferran a Figueres, que va fer construir Ferran VI al segle XVIII per frenar les invasions franceses, allotjarà un museu militar. El ministeri de Foment ha destinat una part de l'anomenat 1% cultural, que finança la conservació d'immobles d'interès cultural, a aquest objectiu. La xifra és d'una mica més d'un milió d'euros, que servirà per rehabilitar l'edifici central de la fortalesa, anomenat l'edifici del Governador, que és on s'allotjarà el museu.

La fortalesa està gestionada per un consorci on participen el ministeri de Defensa, l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat. I s'hauran de posar d'acord per dissenyar un pla museístic que defineixi l'enfocament del futur equipament. L'alcalde de Figueres Santi Vila, vicepresident del consorci, ha qualificat la notícia de la rehabilitació com a “excel·lent”, i assegura que des de l'Ajuntament es treballarà perquè el futur museu sigui un “museu de la guerra totalment compromès amb la pau”, posant l'Imperial War Museum de Londres com a exemple.

L'escull que haurà de superar l'Ajuntament de Figueres en aquest procés són els criteris divergents amb Defensa. Vila ha revelat que “una cosa és el que opina l'Ajuntament i els civils del ministeri” sobre com hauria de ser el museu, i l'altre “l'opinió de les forces armades, també dins el ministeri de Defensa, que volen un museu per al seu propi gaudi”. “Aquest ha de ser un museu que interessi a tota la ciutadania”, adverteix Vila.

Sigui com sigui, l'alcalde té la promesa de la ministra de Defensa, Carme Chacón, que no es tirarà endavant el projecte sense un consens de les tres parts. Durant aquest any es licitaran les obres –la redacció del projecte arquitectònic no cal adjudicar-la, la faran tècnics del ministeri– i a partir del 2012 s'obriran les discussions sobre els continguts. “Cal encarrilar primer l'obra i després treballarem els continguts”, diu Vila.

D'entrada, tot el projecte –rehabilitació i posada en marxa del museu– té un pressupost de quatre milions d'euros, una xifra que Vila qualifica d'insuficient. Quan les arques de l'Ajuntament ho permetin, l'entrada del museu allotjarà també el Museu d'Història de Figueres.

El tinent general Carlos Díaz, president del Consorci del Castell, va confirmar ahir a l'ARA la posada en marxa del futur museu, però també que només n'havia rebut notícia per l'Ajuntament de Figueres: “Feia molt temps que esperàvem aquesta notícia, però encara he de parlar amb el ministeri de Defensa per veure quin és l'abast del projecte”. Segons Díaz, el pressupost total del projecte serà d'uns cinc milions d'euros. Altres usos que el consorci està estudiant per al castell són un centre d'interpretació de les relacions entre el castell i Figueres i una escola d'hípica.

stats