CASTELLERS
Cultura 10/10/2011

Figueres reviu l'emoció dels castells de nou pisos

Els Castellers de Vilafranca van tancar el cap de setmana sumant tres castells de nou pisos i es col·loquen a dos castells d'assolir la cinquantena de construccions superiors al quatre de nou en una sola temporada.

Efren Garcia
2 min
El quatre de nou amb folre dels Castellers de Vilafranca, amb el suport d'altres colles.

Figueres.La intensitat castellera va disminuir aquesta setmana i algunes colles van aprofitar-ho per actuar lluny de les seves zones habituals d'influència. Els Castellers de Sants van passar el cap de setmana a Alcúdia amb la Muixeranga dels Negrets; la Global de Salou i els Castellers de Cerdanyola van visitar el Vallespir; la Colla Joves Xiquets de Valls va alçar els seus castells a Manacor, i els Castellers de Barcelona i els de Vilafranca van desplaçar-se fins a Figueres per protagonitzar la diada més important de tot el cap de setmana.

Els verds vilafranquins van fer un doblet d'actuacions: dissabte van plantar-se a la Bisbal del Penedès, després que l'Ajuntament els exclogués de la diada de festa major per primer cop en els últims quinze anys, per descobr ir la placa que recorda el primer cinc de vuit amb agulla alçat en aquella plaça el dia quinze d'agost del 2010. Allà van aprofitar per carregar i descarregar tres castells -entre els quals un treballat tres de nou amb folre- i un ventall de pilars i diumenge van completar la feina a gairebé dos-cents quilòmetres de casa, a Figueres.

A la capital de l'Alt Empordà, els Castellers de Vilafranca van descarregar el tres de nou, el segon castell d'aquest nivell vist a la capital empordanesa, i van estrenar-hi el quatre folrat. La jornada es va tancar amb el cinc de vuit i amb un pilar de set molt especial, ja que dos dels membres del castell s'havien format a les files de la colla local deu anys enrere. Els Castellers de Barcelona van descarregar el desè quatre de vuit de la temporada mentre que la Colla Castellera de Figueres va apuntar-se el quatre de set amb agulla com a millor construcció.

Si bé els verds van tornar a brillar amb llum pròpia aquest cap de setmana, el desig de mantenir el ritme els ha col·locat també en el focus d'algunes crítiques. Diumenge la distància va fer que el nombre de camises desplaçat no fos el necessari per alçar castells de nou pisos. Tot i així, els verds van convidar les altres colles, a part del públic, a donar-los un cop de mà per plantar les seves construccions. La col·laboració va ser exemplar i va possibilitar la fi ta però va generar crítiques que conviden a reflexionar sobre els límits acceptables en l'ajuda a l'hora de formar la pinya dels castells.

Accident de trànsit

La mala notícia per als vilafranquins s'ha produït al marge de la diada i en el retorn de l'expedició local cap a casa. L'alcalde, Pere Regull, ha topat a l'alçada de Vilobí d'Onyar contra un camió quan conduïa el seu vehicle amb la seva família. A Regull i la seva dona els han traslladat en un helicòpter medicalitzat a l'hospital de Girona amb ferides de diversa consideració.

stats