ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 05/09/2012

Fira Tàrrega es referma com a gran aparador de les arts de carrer

A partir de demà es veuran a Fira Tàrrega 46 espectacles de 68 companyies. La mostra, dedicada a les arts de carrer, es consolida com a aparador internacional, reflex de noves tendències i lloc de creació.

Antoni Ribas Tur
3 min

BARCELONA.Les arts de carrer han entrat al segle XXI amb força, i els artistes també han començat a abordar les problemàtiques del món actual en els seus espectacles. "Molts muntatges s'identifiquen amb l'entreteniment, i és cert que hi ha una part festiva, però també hi ha espectacles que aborden la realitat, n'hi ha de denúncia i d'altres que estan creats a partir d'un concepte", diu Jordi Duran, el director artístic de Fira Tàrrega.

L'espectacle ecologista de la companyia britànica Wired Aerial Theatre As the world tipped , que inaugurarà demà la nova edició de la fira, és un bon exemple de la línia més compromesa, però la fira, més que mai, eixampla el seu radi d'acció. Fins diumenge serà, segons el director, un reflex de la diversitat de tendències nacionals i internacionals del teatre de carrer, el circ, les noves dramatúrgies i els muntatges multidisciplinars.

Els 46 espectacles de 68 companyies que es podran veure en la programació oficial de Fira Tàrrega mostraran també el talent dels creadors emergents i dels noms consolidats catalans. La d'enguany és la segona edició capitanejada per Duran, que torna a posar l'accent a convertir Fira Tàrrega en un hub i a crear un model que estableixi ponts amb la formació -amb el primer màster de teatre de carrer a la Universitat de Lleida-, la creació -amb els laboratoris, els tallers i les residències organitzats per la Fira- i el mercat -amb els 58 expositors que s'instal·laran a La Llotja i amb una delegació del Korea Arts Management Service que visitarà la fira-. "Vivim un moment en què podem incidir en els processos de creació en 360 graus", diu el director.

Espectacles compromesosLa consciència social es cola en els llenguatges més visuals

A més de l'espectacle aeri de Wired Aerial Theatre que obrirà la mostra, la realitat també s'hi colarà amb el muntatge Descomposición , del col·lectiu mexicà Seres Comunes. En aquesta obra, la conversa de dos amics de diferent extracció social acaba per treure a la llum la intolerància i la desfeta moral de la societat.

Talents emergentsLa Fira dóna suport a la creació per afavorir el planter d'artistes

El coreògraf i ballarí Pere Faura, format als Països Baixos, participarà a la Fira amb dos espectacles. Traurà la dansa al carrer amb Dansa real ja! i estrenarà Radio Patio , una peça sorgida durant el procés de creació del primer dels seus espectacle i que parteix de la improvisació a partir dels continguts recollits en una ràdio.

CircEls degans del circ català i noves propostes internacionals

Fira Tàrrega acull dos dels muntatges més recents de dues companyies deganes del circ català: Maiurta , de Los Galindos, i Pugilatus , d'Escarlata Circus. En el terreny internacional es podrà veure l'espectacle Bring the ice , de la companyia Subtopia.

DansaLa dansa surt al carrer per fer sentir les seves reivindicacions

Les sis integrants de la companyia A Part Etre, sis ballarines molt joves, presentaran Révélation , un espectacle de dansa de carrer que critica la banalització de la violència física i psicològica sobre les dones.

Teatre de carrerLa Fira mostra les propostes més clàssiques i les més trencadores

L' Espai Conxita és un peculiar parc d'atraccions, obra de la companyia Laitrum Puça Espectacles, que vol sorprendre el públic.

MultidisciplinarietatLa fusió de llenguatges multiplica el potencial dels espectacles

El moviment de les mans és el protagonista de l'espectacle Kiss & Cry , dels belgues Charleroy Danses, que, a més, juguen amb el cinema, la manipulació i el text per explicar la història d'una dona que es pregunta on van les persones que desapareixen de les nostres vides. La caputxeta galàtica , del col·lectiu Insectotròpics, també reuneix diferents disciplines: la pintura, la música, el vídeo i el teatre.

stats